Шпански Врховни суд одлучио је да пусти на слободу шест од осам чланова бивше каталонске владе, који су смењени и ухапшени после проглашења независности тог региона у октобру.

Суд је, међутим, одбио захтев за ослобађање уз кауцију бившег каталонског потпредседника Ориола Жункераса и регионалног министра унутрашњих послова Жоакима Форна, јавља АП.

За шесторицу бивших чланова каталонске владе који су били притворени у оквиру истраге о умешаности у незаконито једнострано проглашење независности 27. октобра, одређена је кауција у износу од 100.000 евра.

Што се тиче Жункераса и Форна, суд сматра да тек треба да се види да ли су њихова обећања да ће се повиновати шпанским законима и да ће се одрећи једнострано проглашене независности Каталоније, «истинита и стварна».

Исти захтев за ослобађање уз кауцију одбијен је и двојици сепаратистичких активиста, лидерима организација «Каталонска народна скупштина» (АНЦ) и «Омниум Културал».

СЕПАРАТИСТИЧКЕ ГРУПЕ ПОЗИВАЈУ НА ПРОТЕСТЕ

Сепаратистичке групе у Каталонији позивају данас на протесте испред градских скупштина широм региона, као одговор на одлуку шпанског судије да одбаци ослобађање њихових ухапшених лидера и других истакнутих политичара.

Организација «Омниум културал» саопштила је да сматра «произвољном и неправедном» одлуку судије Врховног суда да задржи у притвору председника те групе Жордија Куишарта и још тројицу сепаратиста, а истовремено је поздравила одлуку о ослобађању шест других политичара уз кауцију, преноси АП.

Друга значајна сепаратистичка организација, «Асемблеа насионал Каталана» (Каталонска национална скупштина), такође је, у одвојеном саопштењу, оштро осудила притварање свог бившег председника Жордија Санчеза, бившег каталонског потпредседника Ориола Жункераса, бившег регионалног министра унутрашњих послова Жоакима Форма и Жордија Куишарта из «Оминума».

Обе групе су позвале Каталонце да изађу на регионалне изборе 21. децембра.

То гласање «мора бити прилика да се заложимо за грађанска права и слободе које је шпанска држава прекршила», наводи се у саопштењу «Омниума».

Раније данас, судија Врховног суда Пабло Љарена наложио је да Жункерас, Форн и два лидера каталонских сепаратистичких група остану у притвору, а одлуку је образложио тиме да се мора видети да ли су њихова обећања да ће поштовати шпански закон и одустати од једностране независности Каталоније «истинска и реална», саопштио је Врховни суд.

За шест других каталонских полтичара који су у новембру ухапшени и притворени на основу прелиминарних оптужби за побуну и друге преступе, Љарена је одредио кауцију у висини од 100.000 евра.

ЗАГОВОРНИЦИ НЕЗАВИСНОСТИ БЕЗ ВЕЋИНЕ У ПАРЛАМЕНТУ?

Званична анкета шпанског Центра за социолошка истраживања (ЦИС) показала је да би странке које се залажу за независност Каталоније могле да након избора 21. децембра изгубе већину коју су до сада држале у регионалном парламенту, преноси Ројтерс.

Наводи се да истраживање ЦИС предвиђа да странка Заједно за Каталонију (Жунтс пер Каталуња) осваја 25 или 26 посланичких мандата, Републиканској левици Каталоније (ЕРЦ) треба да припадне 32 мандата, а ултралевичарској странци Кандидатура за народно јединство (ЦУП) девет посланичких места.

Тиме би странкама које се залажу за независност припало укупно 67 мандата у регионалном парламенту који има 135 места и оне би остале без танке већине коју су имале у претходном сазиву, односно био би им потребан један посланик за већину.

Тагови: ; ;