Патријарх српски Иринеј служио је јуче у Подворју Српске православне цркве у Москви недељну литургију, а у беседи казао да су везе Србије са Русијом нераскидиве, као и да од ње очекујемо помоћ за очување Косова и Метохије.

«Срби су увек били посебно везани за Русију, а у тешким временима смо очекивали да од ње добијемо наду и помоћ. Желимо да и даље имамо јаке духовне, али и друге везе, зато нас нико не може одвојити од Русије, без обзира на све притиске који се сада чине», рекао је српски патријарх обраћајући се верницима у Цркви апостола Петра и Павла, преносе «Вечерње новости».

Патријарх је говорио и о Косову и Метохији, наводећи да је то наша «велика рана» и да се тамо налази више од 1.300 цркава и гробова наших великана.

«Косово и Метохија је за нас Србе света земља. Очекујемо помоћ Господа, али и наше братске Русије да сачувамо ту нашу свету земљу», рекао је Иринеј.

Иринеј је рекао и да је Русија велика нада не само православног него целог хришћанског света.

«Радује нас што је Русија стала на ноге и што је православље у братској земљи у успону. Русија је велика нада не само православног него целог хришћанског света. Где год су долазили Руси су показали велику врлину љубави», рекао је Иријенеј, наводе «Новости».

Како преноси лист, на литургији се окупио велики број Срба који раде и живе у Москви, али и многобројни руски верници, а поред црквених званичника присуствовао јој је и српски амбасадор у Москви Славенко Терзић.

Делегација СПЦ на челу са патријархом Иринејом је дошла у Москву на позив руског патријарха Кирила на обележавање 100. годишњице Сверуског помесног сабора и успостављања Руске патријаршије као и устоличења првог руског патријарха Тихона.

Старешина Подворја СПЦ у Москви Антоније уручио је патријарху Иринеју поклон српских и руских верника — две вредне панагије и крст.

http://www.rtv.rs/sr_

Тагови: ; ; ; ;