Скоро читава територија Сирије, укључујући и места у којима живе хришћани, ослобођена је од терориста, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Многе хришћанске цркве и манастири су опљачкани и уништени. Данас се ситуација у овој земљи постепено мења. Сиријске оружане снаге су уз подршку руске војске ослободиле практично читаву територију земље од терориста, укључујући и места историјског пребивалишта хришћана“, рекао је Путин који учествује на састанку са поглаварима православних цркава.

Русија је у контакту са представницима јеврејских организација у Сирији, укључујући и са представницима америчких јеврејских организација које делују у тој земљи, додао је руски председник.

„Ми ћемо помагати и представнике других вера, укључујући и представнике ислама, који су, као што добро знамо, такође озбиљно страдали од бандита, терориста и радикала“, истакао је Путин.

„Помагаћемо и Јеврејима. Већ су нам се обратиле неке јеврејске организације да помогнемо у обнављању јеврејских светиња. Ми смо у контакту са представницима јеврејског становништва у Сирији, односно са неким јеврејским организацијама из Сједињених Америчких Држава, укључујући и из Њујорка. Радићемо заједно и на овом проблему“, додао је руски лидер.

Путин је истакао да ће посета православних патријарха и митрополита Русији допринети даљем развоју дијалога православних цркава и веза између држава.

Важно је да што пре буде успостављен мир у Сирији, а важну улогу овде могу да играју повратак хришћанског становништва и радна група Руске православне цркве и Римокатоличке цркве, рекао је Путин.

„Сматрам да важну улогу могу да играју повратак хришћанског становништва у Сирију и радна група коју су формирале Руска православна црква и Римокатоличка црква. Њен задатак је састављање каталога уништених сиријских цркава ради накнадне рестаурације“, казао је Путин.

Председник Русије изразио је жаљење што данас у свету још постоје прогони на верској основи.

„Нажалост, суочавамо се са нечим што би требало да је већ одавно осуђено и искорењено — са прогоном на верској основи. Ово се, између осталог, односи и на хришћане“, рекао је Путин.

Он је навео да је тај проблем посебно изражен на Блиском истоку.

„А тај регион је колевка хришћанства и извор православне вере. Али посебну пажњу, наравно, заслужује ситуација у Сирији. Она је веома тешка. Током рата терористи су убили и протерали из својих домова на десетине хиљада људи“, истакао је Путин.

Председник је захвалио патријарсима и митрополитима, који су дошли у посету, зато што заједно са руским свештенством прослављају стогодишњицу обнове Патријаршије у Русији.

Путин је додао да „савремени свет постаје све отворенији и узајамно зависнији“, али истовремено постоји много манифестација духовне кризе.

„Веома често су девалвиране традиције и моралне вредности — све оно што се налази у основи људске цивилизације“, рекао је руски председник.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;