Десетине рођака 44 члана посаде аргентинске подморнице «Сан Хуан», која је нестала 15. новембра, окупило се на протесту у граду Мар дел Плата током којег су тражили да сазнају шта се догодило с подморницом и критиковали одговор владе на трагедију.

Носећи постере са фотографијама чланова посаде и узвикујући «тражите и спасите!», породице чланова посаде марширали су од поморске пазе у Мар дел Плату, након што је одржана конференција за новинаре током које је морнарица саопштила да подморница још није лоцирана.

Портпарол морнарице Енрике Балби саопштио је у четвртак да је морнарица одустала од наде да ће спасити неког члана посаде наводећи да је подморница «АРА Сан Хуан» имала кисеоника довољно да преживи око недељу дана, а 15 дана је прошло од када је подморница последњи пут пријавила своју локацију.

Поједини чланови породице посаде тражили су више контакта са аргентинским председником Маурисиом Макријем у Мар дел Плати, где је «Сан Хун» требало да заврши своје путовање.

Иако су локални медији спекулисали да ће Макри ускоро прогласити период националне жалости за посадом подморнице, он се није огласио протеклих дана, примећује Ројтерс.

Морнарица је 1. децембра саопштила да је потрага за посадом подморнице «АРА Сан Хуан» обустављена, иако се међународна операција потраге за пловилом наставља.

Морнарица је, такође, саопштила да је у време када је последњи пут успостављен контакт са посадом, 15. новембра, детектована експлозија у близини подручја у јужном делу Атлантског океана на путу од јужне луке Ушуаја до обалског града Мар дел Плата где је подморница путовала.

«Сан Хуан» је подморница изграђена у Немачкој 1983. године, а дугачка је 66 метара.

Танјуг

Тагови: ; ; ;