Босна и Херцеговина је земља у којој је Србија остварила највећи суфицит у робној размени, и он износи 5,3 одсто. То значи да је управо за овај проценат Србија више робе извезла у БиХ, у односу на оно што је из ње увезла.

Међутим, БиХ није једина земља у окружењу са којом Србија има суфицит у робној размени за период јануар-октобар 2017. године.

На другом месту налази се Црна Гора (4,6 одсто), затим Италија (3,6), Македонија (2,5) и Румунија (2,1).

Према подацима Републичког завода за статистику, осим њих, вишак у робној размени забележен је и са Бугарском, Словачком, Словенијом, али и Хрватском и Великом Британијом.

За разлику од ових земаља, постоје и оне са којима се бележи дефицит у робној размени, односно више је из њих увезено, него што је извезено.

Прво место на том списку заузима НР Кина, а дефицит у робној размени износи 7,6 одсто. Међу топ 5 земаља са највећим дефицитом спада и Ирак (2,1 одсто), Турска (1,8), Пољска (1,7) и Русија (1,2).

Међутим, ово нису једине земље са којима Србија има мањак у робној размени.

У ту групу спадају и Немачка, Мађарска, Чешка, белгија и Холандија, као и Шпаниај, Грчка, Украјина, Данска, Вијетнам… Међу земљама са којима Србија тргује, само су две од којих купи потпуно исти проценат робе који у њих извезе — Француска (2,9) и САД (1,4 одсто).

Иначе, Извоз Србије је у периоду јануар-октобар ове године порастао за 13,5 одсто на годишњем нивоу, односно на 12,55 милијарди евра, а увоз за 13,9 одсто тачније на 15,91 милијарду.

Према подацима Републичког завода за статистику, укупна спољнотрговинска робна размена је у првих десет месеци ове године износила 28,37 милијарди евра, што је повећање од 13,7 одсто у односу на прошлу годину.

http://www.blic.rs

Тагови: ; ; ; ;