Србија је независна, суверена земља и поштујемо њен став да не жели чланство у НАТО-у и то нам није препрека за јачање сарадње, поручио је у Бриселу генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

«Не разговарамо о чланству Србије у НАТО-у. Србија је јасно ставила до знања да то не жели и НАТО то поштује», рекао је први човек НАТО-а новинарима у седишту Северноатлантског савеза.

Како је рекао, Србија је одлучила да буде неутрална и тежи ка чланству у ЕУ и НАТО то поштује и подржава њен напредак на том путу.

«Србија је независна,суверена држава. Србија не жели у НАТО. Али за нас је потпуно нормално да имамо добру сарадњу и са неком земљом иако не жели у НАТО», рекао је он, подсетивши на сарадњу са Финском, Шведском или Аустријом.

Навео је да се више пута састао са Александром Вучићем, и у време када је био премијер и сада када је на функцији председника државе.

«Наставићемо да јачамо сарадњу», рекао је Столтенберг.

На питање српских новинара у вези са руским хуманитарним центром, он је поновио да је Србија суверена земља.

«Србија има војне вежбе са Русијом али и са нама. Поштујемо њене суверене одлуке», закључио је шеф НАТО.

Он се обратио новинарима уочи дводневног састанка шефова дипломатија држава чланица на којем ће у фокусу пажње, како је најавио, бити јачање сарадње НАТО-а и ЕУ, ситуација око Северне Кореје, борба против тероризма.

Тагови: