Србија је независна, суверена земља, поштујемо њен став да не жели чланство у НАТО и то нам није препрека за јачање сарадње, поручио је данас у Бриселу генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

«Не разговарамо о чланству Србије у НАТО. Србија је јасно ставила до знања да то не жели и НАТО то поштује», рекао је први човек НАТО новинарима у седишту Северноатлантског савеза.

Прес конференцији Столртенберга присуствовала је и група новинара из српских медија, међу којима је и представник Тањуга, а који бораве у посети НАТО у Бриселу.

Столтенберг се и на питање српских новинара у вези са руским хуманитарним центром такође позвао на чињеницу да је Србија суверена земља.

«Србија има војне вежбе са Русијом, али и са нама. Поштујемо њене суверене одлуке», закључио је шеф НАТО

Како је рекао, Србија је одлучила да буде неутрална и да тежи чланству у ЕУ, а НАТО то поштује и подржава њен напредак на том путу.

«Србија не жели у НАТО. Али, за нас је потпуно нормално да имамо добру сарадњу и са неком земљом иако она не жели у НАТО», рекао је он и подсетио на сарадњу Алијансе са Финском, Шведском или Аустријом.

Он је подсетио да се више пута састао са Александром Вучићем, и у време када је он био премијер и сада, када је на функцији председника државе.

«Наставићемо да јачамо сарадњу», рекао је Столтенберг.

Он се обратио новинарима уочи дводневног састанка шефова дипломатија држава чланица, на којем ће, како је најавио, у фокусу бити јачање сарадње НАТО и ЕУ, ситуација око Северне Кореје, те борба против тероризма.

 

Танјуг

Тагови: ;