Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће Суд БиХ потврдити оптужницу Тужилаштва БиХ у предмету ратних злочина почињених над Србима у Брадини и Коњицу 1992. године.

 

 

 

«Овај предмет обухвата више од 100 убистава, односно страдалих лица српске националности, четири силовања, те мучења и тортуре у основној школи. Предметом је обухваћено више од 50 лица и за сада један део високо позиционираних полицијских и војних функционера», рекао је Којић Срни.

Којић је рекао да, у складу са Стратегијом процесуирања ратних злочина, овај предмет спада у најсложеније за које је искључиво надлежно Тужилаштво БиХ.

Према његовим речима, Тужилаштво БиХ преузело и предмете који су мање сложени и били у кантоналном Тужилаштву у Мостару, те их објединило у овај један предмет да би се избегле паралелне истраге и цепање предмета.

Он је напоменуо да је Републички центар током истраге сарађивао са поступајућим тужиоцем и његовим истражиоцем на овом предмету, који обухвата страдање српског народа на подручју Брадине и Коњица 1992. године.

Којић је похвалио рад тужиоца на овом предмету и његову жељу и вољу за сарадњом са Републичким центром у претходном периоду, што је резултирало јутрошњим хапшењем 13 лица на подручју Коњица осумњичених да су починили злочин над Србима на подручју ове општине 1992. године.

Он је додао да ће Републички центар, у зависности од захтјева тужиоца, бити на услузи као што је то било у претходном периоду, те да ће контролисано до краја пратити овај предмет пред Тужилаштвом и Судом БиХ.

 

Тагови: ; ; ; ;