Поглавар неканонске Украјинске православне цркве патријарх Филарет изјавио је телевизији „1+1“ да је спреман да се састане са патријархом московским и целе Русије Кирилом, али да не намерава да се одрекне независног статуса своје цркве.

„За сада нема никаквих предлога за састанак, нити је било. Ја бих наравно пристао», рекао је Филарет, одговарајући на питање новинара о могућем састанку са патријархом Кирилом.

„Међутим, од свог става — аутокефалне Украјинске цркве — не бих одступио“, додао је Филарет.

Како је раније саопштио шеф одељења за сарадњу цркве са јавношћу и медијима Синод Владимир Лејдога Московска патријаршија је спремна на дијалог са непризнатом Кијевском патријаршијом. За њен повратак у РПЦ створена је специјална комисија на челу са митрополитом Иларионом, у њој се налазе руско и украјинско свештенство.

Раније је лидер непризнате Кијевске патријаршије Филарет (Денисенко) затражио опроштај од Архијерејског сабора Руске православне цркве због раскола у Украјини. Његове речи наведене су у тексту Архијерејског сабора: „О обраћању бившег митрополита кијевског и целе Украјине Филарета».

Међутим, следећег дана сâм Филарет је објаснио да се Кијевска патријаршија никад неће вратити Москви. Он сâм се није покајао што је изабрао пут аутокефалности УПЦ, а писмо је написао само ради признања независности Украјинске цркве.

Спутњик

Тагови: ; ; ;