Милорад Додик отворио зграду основног суда у Бањалуци, чију је изградњу помогла ЕУ.


РЕПУБЛИКА Српска позната је по томе да не врши политички утицај на правосуђе, чак фаворизује правосуђе које треба да буде независно, али очекује од правосудних институција правичност и ефикасност — поручио је данас Милорад Додик, председник РС, приликом свечаног отварања нове зграде Основног суда у Бањалуци.

Додик је додао да Српска даје значајан допринос кад је реч о европским интеграцијама, посредством одговорне политике и у оквиру уставне позиције, и да је спремна на конструктивни договор у оквиру правосуђа.
Нагласио је да Српска сматра да правосуђе на нивоу БиХ тренутно није у складу са Уставом, због чега су потребни озбиљни разговори да би се довело у оквире владавине права и правне државе. Он је објаснио да је немогуће имати правну државу са судовима који немају уставни основ.

Шеф делегације Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк је приликом отварања зграде рекао да ће овај савремени објекат значити много зарад правосуђа, а самим тим и владавину закона.

Председник Високог судског и тужилачког савета БиХ Милан Тегелтија рекао је да од данас Бањалука, Република Српска и БиХ имају правосудне институције по узору на европске институције.

Пројекат изградње и обнове Основног и Окружног суда Бањалука је део пакета помоћи Европске уније за изградњу, обнову и модернизацију судова широм БиХ, у оквиру подршке јачања владавине закона. Европска унија обезбедила је више од 2.675.000 евра за унапређивање радних услова у ове две зграде.

Извор: Новости

Тагови: ; ;