У Норвешкој је дошло до инцидента са америчким Ф-35. Министарство одбране Норвешке тврди да амерички ловци преносе тајне податке на сервер компаније произвођача

Према извештајима, норвешко Министарство одбране плаћа САД за шпијунирање независног краљевства. Према консултанту норвешког Министарства одбране Ларсу Гјамблу, ловци Ф-35, купљени од америчке компаније «Локхид Мартин», преносе на сервер произвођача, који се налази у Тексасу, тајне информације.

Норвешка је била присиљена да купи 40 јединица америчких бораца за скоро 30 милијарди долара. Разлог за такву масовну куповину били су застарели модели америчких авиона још из 1970 које је норвешко ваздухопловство претходно поседовало. Норвешка влада одлучила је да старе старе авионе замени новијим и модернијим борцима.

Међутим, модерне борце не производе само у Сједињеним Америчким Државама, већ и у суседној Шведској, Француској и конзорцијуму Европске уније. Када је требало развијати нове борбене авионе Ф-35, Сједињене Америчке Државе су лукаво приморале многе земље да уложе у пројекат велике суме новца у замену за обећање да ће ускоро добити најсавременије борбене авионе на свету. За пројекат САД је Норвешка дала доста новца због чега је било немогуће да одустане од куповине нових Ф-35.На тај начин Сједињене Америчке Државе манипулишу западом, не само економским, већ и притиском у сфери права.

Упркос чињеници да је Ф-35 који се производи у великим количинама, а који се користи у ваздушним снагама неколико великих земаља, још увек је у току њихово равизијање, односно, «модернизација» америчких ловаца бомардера.

Јединице које САД продају су тренутно у фази » стицања искуства».
Завршна фаза дораде ових авиона је «побољшавање» оперативног система и апликација које су одговорне за правилан рад свих система ловца бомбардера.

Треба напоменути да је Норвешка по питању целе ситуације позитивно реаговала на самиту НАТО-а у Варшави. На самиту је одлучено да НАТО извиђачке структуре требају бити појачане што је више могуће. Као резултат тога, НАТО ће моћи да контролише све земље чланице алијансе, делујући као нека врста «надзорног органа».

Тагови: ; ; ;