Признавање Јерусалима као главног града Израела од стране Сједињених Америчких Држава може довести до прекидања дипломатских односа између Турске и Израела, изјавио је у понедељак турски лидер Реџеп Тајип Ердоган.

 

 

Раније је представник Беле куће рекао да ће САД у наредним данима објавити да ли признаје Јерусалим за престоницу Израела. Палестинска страна, као и низ земаља Блиског истока, већ су изјавили да ће признање Јерусалима погоршати арапско-израелски сукоб и дестабилизирати ситуацију у региону.

«Јерусалим је црвена линија за муслимане. Таква одлука ће бити тежак ударац за цело човечанство. Америка нема дргуе проблеме, само овај им је остао да реше?

Борићемо се до караја. Може чак доћи и до паузе у дипломатским односима са Израелом. Још једном упозоравам Америку да не предузима кораке који ће додатно продубити кризу у региону «, рекао је Ердоган на састанку парламентарне фракције владајуће Партије правде и развоја.

Додао је да ако се Јерусалим призна као главни град Израела, «у наредних 5-10 дана лидери Организације исламске сарадње ће се окупити у Истанбулу и покренути цели муслимански свет».

Амерички Конгрес је још 1995. усвојио је закон о преносу амбасаде у Израелу из Тел Авива у Јерусалим. Али због спорног статуса града и осетљивости овог проблема на односе са арапско-муслиманским светом, сви амерички председници, укључујући Трумпа, потписују документ који одлаже ову одлику сваких шест месеци.

Израел је прогласио Јерусалим својим «једним и недељивим» главним градом, укључујући источне округе и историјски центар, одбијен пре пола века од Јордана и касније анексиран.

Свет не признаје анексију и сматра статус града једним од најважнијих проблема конфликта на Блиском истоку, који би требало решити на основу споразума са Палестинцима који тврде да је источни део Јерусалима њихов. С тим у вези, све стране амбасаде налазе се у Тел Авиву.