У делеацији православних црквава која се синоћ  срела са председником Русије био и поглавар српске цркве

© РИА Новости / Микхаил Климентиев

Патријарх СПЦ Иринеј срео се вечерас са председником Русије Владимиром Путином. Поглавар СПЦ је био у делегацији православних цркава које учествују у празновању великог јубилеја Руске православне цркве, стоте годишњице обнове њене патријаршије.

Колико Руси цене нашег патријарха доказ је да је по протоколу Кремља патријарх Иринеј седео у непосредној близини Путина одмах до руског патријарха Кирила.

За време боравка у Москви патријарх Иринеј је више пута истицао захвалност наше цркве и српског народа за помоћ братске Русије. Иринеј је изразио наду да ће братска Русија уз Божју помоћ допринети да Срби сачувају своју свету земљу Косово и Метохију.

Поздрављајући поглаваре православних цркава које присуствују свечаности у Москви председник Русије се захвалио гостима што су допутовали да заједно обележе велики догађајза РПЦ.

Ваш долазак у Русију је доказ јединства православног света… Савремени свет постаје све отворенији и међусобноповезан.Али видимо и велике проблеме савременог света. Видимо и духовну кризу, која често девалвира традиционалне и моралне вредности, све што лежи у основи људске цивилизације, казао је Путин. Он је додао да се у другој деценији 21 века поново сударамо са прогонима на верској основи , а то се односи и на хришћане. Посебно је оштар проблем на Блиском истоку, у том региону који је колевка хришћанства где су извори православне вере.

Путин је упозорио да посебну ситуацију заслужује ситуација у Сирији. Терористи су тамо убили и протерали десетине хиљада људи. Многе хришћанске цркве и манастири су покрадени и разрушени…

Већ неколико година руска држава заједно са Руском православном црквом и другим религиозним организацијама пружа хуманитарну помоћ пострадалима.Важно је да се што пре нормализује мирни живот и обнове храмови.Важну улогу може да одигра повратак хришћана па радна група Руске православне Цркве и Римске католичке цркве треба да саставе каталог разрушених сиријских храмова са циљем да се обнове.

Путин је обећао помоћ и другим конфесијама.

Б.Влаховић/ Новости

Тагови: ; ; ; ;