Параноја се проширила у сваки кутак Беле куће, као и на бивше сараднике председника Доналда Трампа, док се захуктава истрага Роберта Мјулера око умешаности Руса у прошлогодишњу изборну кампању.

Мајкл Флин, бивши Трампов саветник за безбедност, склопио је споразум са истражитељима прошле недеље, и само долио додатно уље на ватру која прети да захвати најближи председников круг сарадника, укључујући и самог Трампа.

Исто је летос урадио и Џорџ Пападопулос, како се касније открило, тако што је месецима ћутао, а онда у октобру одлучио да пропева.

Ова два случаја бацила су сумњу да је можда још неко од колега одлучио да промени страну, а Трампови сарадници сумњају да су други озвучени и да их снимају, пише «Политико».

«Сви су у стању параноје. Сви мисле да их неко снима», рекла је наводно особа блиска администрацији у Белој кући

Мјулеру то иде на руку, и не ради готово ништа да би умањио такве сумње. Озвучење сведока сарадника је рутинска правничка тактика, која се често користила. Спроводи се како би се прикупили подаци о другим сарадницима и сведоцима, и такви снимци могу бити добар доказ на суду. Мјулер, као бивши директор ФБИ-ја, и његови сарадници, то сигурно знају.

Адвокати Беле куће који заступају и садашње и бивше сараднике Трампа, рекли су за «Политико» да су, чим су сазнали за договоре Флина и Пападопулоса, питали своје клијенте о природи комуникације са њима. Они су их и саветовали да избегавају разговоре везане за истрагу о Русији.

Међутим, прислушкивањем Мјулер ризикује јер га непрестано посматра армија Трампових адвоката који само чекају да уради нешто што се коси са етиком. Црвена линија била би пређена ако би озвучио сведока и послао га да разговара са особом за коју зна да има адвоката.

«Мјулер је сувише добар професионалац и истражитељ да би озвучио људе са правним представником», рекао је адвокат Беле куће Ти Коб.

Али, иако Мјулер никада није рекао да је било кога озвучио, савезници председника су већ почели да причају о томе. Особље Беле куће ипак се брине да су њихове колеге озвучене, можда чак и док су били у кући председника. Ипак, бивши истражитељ случаја «Вотергејт», Ник Акерман, рекао је да постоје и друге методе, јер у супротном полиција никада не би могла да озвучи чланове мафије, који су увек покривени адвокатима.

Врло је тешко спровести истрагу и поставити шпијуна у оваквом споју, где сви имају адвокате. Изводљиво је, али је врло тешко. Мислим да само једни друге третирају као да су озвучени — рекао је за «Политико» бивши федерални истражитељ, који прати истрагу против Трампа.

Блиц

 

Тагови: ; ; ; ; ;