Земље Западног Балкана су данас у много бољем стању него што су биле деведесетих година, а сада је Европска унија та која има проблеме, изјавио је албански премијер Еди Рама.

«То је као нека врста ‘балканског’ проклетства. Кад је ЕУ била у најбољем стању, ми смо били у најгорем», рекао је Рама на конференцији у организацији групе Пријатељи Европе у Бриселу, алудирајући, како преноси портал euroactive.com, на распад Југославије 90-их година.
Сад, како је додао, «кад смо ми у најбољем стању, ЕУ има проблеме».

Рама је оценио да се регион коначно окренуо помирењу и сарадњи, на основу стандарда и захтева ЕУ као «водеће снаге».

Предстојеће председавање Савету ЕУ Бугарске, Аустрије, Румуније, Хрватске и Немачке, земаља које су јасно посвећене Балкану, сматра он, још један је добар знак и прилика која се не сме пропустити.

«Балкан уопште, а Албанија нарочито, жели да напредује, али ако перспектива (чланства у ЕУ) бледи или постаје илузија, онда ствари могу да крену у погрешном смеру», рекао је Рама.

Он је додао да Русија и Кина имају много тога да понуде и да се труде да придобију балканске земље.

«Русија може да вас снабде енергентима до краја живота ако одустанете од владавине права. Није незанимљиво. Кина има велики план за наредних 100 година. Не бих рекао да немају шта да понуде», навео је он.

А ту је, како је додао, и радикални ислам у региону, који је мултинационални и мултирелигијски.

«Ако ЕУ не жели да јури за нама, многи вишеструки проблеми могу да се поново покрену, а онда ће бити много скупље да нас ЕУ веже касније», рекао је Рама.

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ;