Шеф руског комитета за заштиту осуђеног српског генерала, Павел Дорохин. Русија и даље инсистира да му Хаг омогући лечење у Београду или Москви.

РУСИЈА ће и даље инсистирати да се генералу Ратку Младићу омогући добро, стручно лечење у Београду или Москви. Лекари из болнице «Бакуљев» прегледали су Младића и закључили да му у затвору дају лекове који не би смели да се истовремено користе. Због свега тога, једино право решење је да му се омогући опоравак како би могао да дочека жалбени поступак, изјавио је Павел Дорохин, посланик у Думи и председник Руског комитета за заштиту генерала Ратка Младића.
Дорохин, који је четири пута био у Хагу код Младића, казао је на конференцији за новинаре у Москви да је, иако лошег здравља, генерал намеравао да штрајкује глађу.

— Успели смо да га наговоримо да не гладује, јер би то било у интересу необјективног суда. Гладовање би му још погоршало слабо здравље, па би могао умрети у затворској ћелији — рекао је Дорохин.
Младићев син Дарко истиче, за «Новости», да су многи угледни лекари казали да у Хагу погрешно лече његовог оца.

— Ако је суд задовољио свој план недавном пресудом, може се догодити да не дозволе да се генерал Младић правилно лечи. Нажалост, он са тако лошим здрављем може и да не дочека почетак жалбеног поступка — казао нам је Дарко.

Међу главним задацима је и да Москва не дозволи да о генераловој жалби на пресуду одлучују они који су га већ били унапред осудили, кажу и Павел Дорохин и Дарко Младић. Они су, са адвокатима, сачинили списак необјективних судија.

Историчарка др Јелена Гускова је рекла да статистика изречених казни у Хагу потврђује да је Трибунал формиран да би се сва кривица свалила на Србе. Она је казала и да је Ратко Младић имао и има велику подршку међу младима у Русији.

НЕ ЗНАЈУ ЗА НОВАЦ

ПОСЛЕ изрицања пресуде Младићу, у Београду се у медијима говорило како су неки утицајни политичари из бивше власти добили десетине милиона долара да изруче Милошевића и друге Србе у Хаг. Један адвокат је чак казао да је такву тврдњу чуо од руског политичара.

— И ја сам чуо приче о подмићивању, али немам никаквих конкретних сазнања. Мислим да је главни притисак на београдске власти ипак био везан за обећања како ће Србију брже примити у ЕУ ако изручи оне које тражи Хаг — казао је Павел Дорохин за «Новости».

Извор: Новости

Тагови: ; ;