Наша земља је натопљена крвљу предака који су животом бранили слободу коју данас имамо, а од нас зависи хоћемо ли бити њихови достојни потомци. Од нас зависи да ли ће се и будуће генерације сећати нас.

Поводом 4 децембра, дана када је далеке 1912 потписано примирје у Првом балканском рату, а око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије  проглашено „старим ратницима“ (ветеранима), јучерашњи дан је проглашен за Дан Ветерана.

Немали је број крајпуташа, као и гробља на којима почивају кости знаних и незнаних јунака, ратника за које одбрана отаџбине није имала цену.

Министар Вулин положио венац крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско – турским ратовима и Српско – бугарском рату/  Фото Лола Ђорђевић

Они су, не питајући да ли треба, платили ону највећу- цену живота.

На нама је да ту цену поштујемо, да је се сећамо и никада не заборавимо.

полагање венаца крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату /Фото Лола Ђорђевић

Да о њој причамо будућим поколењима, да их учимо да буду достојни синови и кћери својих предака. Да се тих истих предака, тих сељака са једне мале, али храбре земље на брдовитом балкану са поносом сећају.

То је најмање што можемо учинити.

Ветерани 63-падобранске положили венац крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату /Фото Лола Ђорђевић

Лола Ђорђевић

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;