Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да би рат на Корејском полуострву био катастрофалан, али и нагласио да Алијанса има средства којима би одговорила на нуклеарне и ракетне нападе, када би они били изведени.

Он је то рекао новинарима у Бриселу, готово недељу дана након што је Северна Кореја извела најновији тест, испаливши нову интерконтиненталну балистичку ракету далеког домета „хвасонг 15“.

Северна Кореја је након тога саопштила да је та ракета најјача коју је званични Пјонгјанг до сада испалио и да она може да досегне до америчког копна, што је потврдио и званични Сеул.

Столтенберг је нагласио да би „рат у том региону био катастрофалан и да би имао глобалне последице“, али и да је двадесетдеветочлана Алијанса „снажна и уједињена“ и да је „НАТО у могућности да одговори на било који напад, укључујући и балистичке и нуклеарне нападе“.

Алијанса ће радити са својим партнерима у региону и „наставиће да врши максимални притисак на Северну Кореју“, рекао је он новинарима у седишту Северноатлантског савеза.

Танјуг/ Спутњик

Тагови: ; ; ; ;