Тужилаштво БиХ подгило је данас оптужнице против четворице бивших припадника војске босанских Срба које терети за ратне злочине против хрватских и бошњачких цивила на подручју Доњег Вакуфа.

Тужилаштво Босне и Херцеговине подгило је данас оптужнице против четворице бивших припадника војске босанских Срба које терети за ратне злочине против хрватских и бошњачких цивила на подручју Доњег Вакуфа, почињене 1995. године.
Оптужени су Бранко Чигоја (44), Жељко Тодић (54), Саша Бошкић (45) и Милорад Гламочак (53), сви из Мркоњић Града, јавила је ХИНА.

Током рата у БиХ они су били припадници извиђачког вода јединица војске босанских Срба стационираних у том граду и том својству кршили су одредбе Женевских конвенција о заштити цивила тоеком ратних сукоба.

У септембру 1995. године у месту Оборци су, из импровизованог логора у којем су били заточени хрватски и бошњачки цивили, извели 28 заточеника који су пре били злостављани и присиљавани на тешке радове на линији разграничења.

Оптужени су потом из ватреног оружја пуцали у заточенике, а само један од њих је преживио стрељање.

Милорад Гламочак за тај је злочин оптужен по заповедној одговорности јер је одобрио стрељање и није учинио ништа да би га спречио, нити је након почињења учинио било што како би се починитељи злочина казнили.

Из Тужитељства БиХ најавили су да ће, потврди ли суд оптужницу, кривицу четворице оптужених доказивати исказима 30 сведока и вештака те уз стотину материјалних доказа.

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ; ;