Само се Гебелсовим методама може доказати оно чега нема: тврдоглаво понављајући да је црно — бело

Портпарол Пентагона Ерик Пехон говорио је о «неозбиљном приступу» Русије у Сирији и недостатку посвећености. Исто то је, како је рекао, радила и званича сиријска власт — то јест, влада председника Башара ел Асада.

Према његовим речима, коалиција је уз учешће Русије испунио само мали део војне операције, док је највећи део територије Сирије је ослобођен захваљујући акцијама глобалне коалиције под вођством САД.

Пехон је поновио да се неће повући из Сирије, где су америчке снаге дошле без одобрења Савета безбедности УН: операција ће се наставити «зарад подршке локалним снагама», што је неопходно да би се «стабилизовала ситуација» на територијама ослобођеним од терориста.

Ово није први пут да је америчко министарство одбране нервозно због успеха алијансе Русија, Сирија и Иран у борби против терористичке организације «исламска држава». Дакле, 6. октобар, 2017 исти портпарол Пентагона рекао да Москва и Дамаск не би требало да одступају од борбе против тероризма и обраћају пажњу на америчку војну базу Ал Танф на југу Сирије (у близини јорданске границе).

Пехон је такође рекао да савез не може да порази терористе до краја: да није довољно јак, јер су терористи делимично резултат од «репресивних мера» сиријског «режима» (тј. владе Башара ел Асада) и да су даље саботаже терориста неизбежне.

Дакле, тврди се да Русија није учинила ништа у Сирији у поређењу са америчком коалиције, али се такође тврди и да је терористе створио Асад. Такође је важно напоменути да је Пентагон говорио о неизбежним диверзијама терориста — а оне су стварно неизбежне, уколико Вашингтон настави да подржава и сиријску опозицију и терористичке групе. Проблем је у томе што их је већ практично немогуће одвојити, посебно зато што САД не пристаје да то уради.

Испоставило се да САД једноставно покривају базе терориста, како је више пута пријављено од стране Министарства одбране Русије. Конкретно, ми говоримо о томе да, у складу са подацима руског Министарства одбране, уз подручју у близини базе Ал Танф, милитанти «ИД» константно нападају сиријске снаге.

Не само да Пентагон даје исхитрене изјаве, већ и ненамерно открива криминалне намере вођства да наставе подршку тероризма. Говорећи 6. октобра о ситуацији у Сирији, Пехон је поновио да легитимна сиријска влада уз подршку Русије, наводно, није успела да покаже «дугорочни успех у повратку територија које су претходно биле под контролом ИД и даљег стварање услова неопходних да се спречи повратак терориста.»

На територијама које је «ослободила» америчка војска је борба против тероризма наводно «успешна». И тамо су наводно створени неопходни услови за престанак даљег развоја. Чак и више — Пехон је рекао да су у овим областима створени услови за «спречавање повратка ИД.»

Циничније и небулозније изјаве од ових је тешко чак и замислити, јер немају баш никаве везе са реалношћу. Прво, Русија је више пута зајављивала, а руске војне и обавештајне агенције су успеле да докажу да је терористичка група «Исламска држава» доследно пратила америчке обавештајне агенције и њихове политичке карте Блиског истока.

Коалиција на челу са САД, је већ бомбардовала сиријске територије без одобрења УН-а, и није урадила апсолутно ништа да спречи окупацију државе од стране терориста. ИГИЛ и други екстремисти провели су две године у Сирији некажњењи: од 2013. до септембра 2015. године. И не само у Сирији — ова терористичка организација је доследно окупирала огромне територије и у Ираку, и није наилазила ни ка какав отпор из Сједињених Америчких Држава и њихових блискоисточних сателита: коалиција је бомбардовала цивиле и сиријске трупе.

Осим тога, када је легитимна сиријска влада на челу са Башаром ел Асадом почела да се бори са терористима који су напредовали, Сједињене Државе су извршиле ракетни напад на сиријску војску, па чак и копнену инвазију у Сирији. Америчка војска је имала прилике да за неколико недеља сведе потенцијалне терористе на нулу, али за две године, Американци су само посматрали тријумфални марш ИГ на Блиском истоку, а у неким случајевима, и помогли.

Ситуација се променила после директне интервенције Русије која се бори против терориста заједно са сиријском легитимном владом. За две године руске војне операције у Сирији, потпуно су поражени терористи и враћени под контролом власти Алеппо, Палмира, Деир ел Зор и други градови — упоришта тероризма.

Навод Пехона поново показује да Вашингтон води против Русије информациони рат на свим фронтовима, а у Сирији је највећи «врући» фронт. Као доказ «победе» Сједињених Држава и опозиције у овом рату, нуде методе Гебелса: «лагати што више, а нешто ће се од тих лажи већ и примити у народу». Када се узме у обзир да САД активно рециклирају и пропагандно искуство нацистичке Немачке, то није изненађујуће.

И почели су да «освајају» током Другог светског рата. Историчар Хариет Шарнберг пише да је тридесетих година 20. века Асошијетед прес сарађивао и радио савршено у нацистичкој Немачкој, а да није само ишао на компромис са властима, већ је практично био «орган» нацистичке пропаганде у Сједињеним Државама.

АП је ангажовао новинаре који су радили у пропагандној јединици нацистичке партије, укључујући Франца Рота, члана СС, чије фотографије је одобрио сам Хитлер. Штавише, Ротаове фотографије АП су користиле за антисемитску пропаганду у САД, на пример, у публикацијама «Нижа раса» (енгл. «The Sub-Human»»Сабхуман») и «Јевреји у САД».

Током инвазије нацистичке Немачке на западну Украјину 1941. АП је објављивао фотографије «злочина извршених од стране совјетских трупа до доласка нациста» и игнорисао насиље немачких трупа. Шарнберг тврди да чланови АР овог периода у потпуности одговарају попису о пропаганди Трећег рајха у Другом светском рату..

Какав однос ова «лирска дигресија» има према Пентагону и ситуацији у Сирији? Такво да само Гебелсов метод може доказати оно чега нема: тврдоглаво тврдећи, упркос свему, да је црно — бело. И ни корак не одступа, без обзира на очигледне доказе који показују супротно. А САД имају искуство и основ за то, при чему значајно.

Анастасија Громова, ИА Регнум
Превод: Њуз фронт

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;