Делегација Српске православне цркве на челу са патријархом Иринејом, у среду је у Москви разговарала са руским патријархом Кирилом, који је изразио наду у «праведно решавање питања будућности Косова и Метохије», док је српски патријарх говорио о намерама Србије да се и даље бори за очување ове српске покрајине у саставу земље, истичуц́и истовремено да Србија рачуна на помоћ Русије.

patriarchia.ru

«Наша земља се упорно бори да сачува ту земљу у саставу наше државе. Ту земљу неправедно отимају од Србије. Наше снаге су мале и због тога нам је потребна помоц́ братске Русије и Руске православне цркве», рекао је патријарх Иринеј.

Поглавар Српске православне цркве се захвалио руском патријарху што прати ситуацију везану за Косово и Метохију, што је више пута посећивао ту земљу и што је имао прилику да се лично упозна са свим тешкоц́ама и искушењима са којима се суочава српски народ на Косову.

Патријарх Иринеј је информисао домаћине о стању на Косову и Метохији, а говорило се и о ситуацији у Украјини.

patriarchia.ru

Делегација СПЦ је такође упознала домаћине како тече унутрашње уређење Храма Светог Саве на Врачару. Оба патријарха су изразила наду да ће донатори обезбедити неопходан новац за тај посао.

«Храм треба да буде и симбол братства двају народа, двеју држава и двеју цркава. Кроз целу историју Руси и Срби су увек били на истој страни и никада међусобно нису ратовали», рекао је руски патријарх Кирил.

Он је посебно похвалио српског владику Антонија, који води наше подворје у Москви, пишу Новости.

«Врло је важно што владика Антоније окупља Србе који живе и раде у Русији, али је битно и то што учествује у црквеном и друштвеном животу у Москви», казао је патријарх Кирил и додао да такву улогу има и отац Виталиј Тарасјев у Београду који води подворје Руске православне цркве.

Патријарх Кирил се захвалио српском патријарху што подржава руско подворје и у његовом храму обавља богослужење.

Спутњик / Новости / РТВ

Тагови: ; ; ; ; ;