Коптска црква одбила да угости Пенса при посети Египту

Египатска коптска црква одбила је захтев за састанак који јој је упутио потпредседник САД Мајк Пенс, као вид протеста против одлуке званичног Вашингтона да призна Јерусалим за престоницу Израела, известила је државна агенција те земље „Мена“.

 

 

Коптска црква одбила да угости Пенса при посети Египту

Црква се „изузела од гостопримства за Мајка Пенса“ када буде крајем месеца боравио у посети Египту, наводећи као разлог одлуку „у неприкладном тренутку и без разматрања осећања милиона људи“ коју је донео амерички председник Доналд Трамп, преноси Ројтерс.

Трамп је прошле недеље саопштио да је званични Вашингтон одлучио да призна Јерусалим као главни град Израела и да планира да премести америчку амбасаду у тај град.

Како је Њујорк тајмс раније пренео, та његова одлука наишла је на осуде широм света.

Већина земаља сматра источни Јерусалим, над којим је Израел преузео контролу од Јордана током рата 1967. године, окупираном територијом, чији статус тек треба да буде решен кроз мировне преговоре Израелаца и Палестинаца.

Ипак, амерички државни секретар Рекс Тилерсон у петак је рекао да ће бити потребне две године како би се америчка амбасада из Тел Авива преместила у Јерусалим.

Коментари: