У Пећи на Косову и Метохији на данашњи дан пре 19 година, 14. децембра 1998, у кафићу «Панда» убијена су шесторица младића српске националности, а за тај злочин још нико није одговарао.

Двојица маскираних убица су 14. децембра 1998. упали у кафић «Панда» и убили средњошколце Ивана Обрадовића, Зорана Станојевића, Светислава Ристића, Драгана Трифовића и Вукосава Гвозденовића и студента Ивана Радовића. За тај злочин нико није одговарао.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији затражило је данас од Тужилаштва за организовани криминал које води истрагу, да коначно објави ко је и зашто убио шесторицу српских младића.

Председник Србије Александар Вучић је од 2013. године у више наврата говорио да има «одређене информације» о томе шта се десило у кафићу «Панда».
Вучић је у септембру ове године рекао да зна «шта је могуће да се догодило» и да надлежни органи располажу «одређеним информацијама» о том злочину, а у децембру прошле године, када је обављао функцију премијера Србија, да зна шта се тада догодило, али да се траже детаљи који би то поткрепили.

«Мислим да сада имамо имена, али потребне су додатне провере», рекао је Вучић 29. децембра 2016. године.

Александар Вучић 2015. изјавио да је «готово сигуран» шта се десило у Панди, али да нема доказа да било кога оптужи за тај злочин, а 2013. да постоје информације које наводе на закључак да истрага убиства српских младића у Пећи 1998. године није била професионална и да нема доказа да су убиство извршили Албанци, како се то веровало.

Поједини београдски медији писали су у време убиства да је Државна безбедност Србије одговорна за злочин у Пећи након којег је почело исељавање Срба из тог дела Метохије.

Извор: Курир, Бета

Тагови: ; ; ; ;