Председник Србије Александар Вучић уручио је вечерас у Москви супрузи Виталија Чуркина, Ирини, Орден српске заставе првог степена, којим је некадашњи амбасадор Русије у УН постхумно одликован.

Вучић је, на свечаности уприличеној тим поводом у амбасади Србије у Москви, рекао да је Чуркин, између осталог, заслужан за то што данас српски народ није означен као геноцидан.

Говорећи о британском нацрту резолуције којим је требало да српски народ, уз само још једно племе у Африци, буде проглашен за геноцидан, Вучић је рекао да је захваљујући храбрим акцијама Чуркина у УН, а пре свега храброј одлуци председника Владимира Путина, то спречено и такав жиг не стоји на челу српског народа.

Према Вучићевим речима, Чуркин ће остати запамћен и препознатљив у руској, али и светској дипломатији, а у Србији по ономе што је говорио и чинио када је реч о Косову и Метохији и Босни и Херцеговини (на пример о догађајима на пијаци Маркале).

«Један је од ретких који се супротставио пропаганди против српског народа, а оно што му српски народ никад неће заборавити јесте све што је учинио у јулу 2015, поручио је Вучић.»

Према његовим речима, данашњи дан је велики и важан за Србију, јер захваљује великом пријатељу «којем смо за живота остали дужни».

«У временима у којима се борио за истину мало је било оних који су то желели да виде. Зато смо ми Срби осетили важност његове борбе за правду, правичност и истину», рекао је председник Србије.

«Још једном велико хвала», рекао је Вучић Чуркиновој супрузи уручујући орден.

Ирина Чуркин, која је са децом присуствовала свечаности, захвалила је Вучићу, рекавши да ће орден бити чуван у њиховој породици и предаван наредним генерацијама.

«Виталиј је био народни дипломата, а према српском народу је гајио велико саосећање» , рекла је она.

Напомињући да долазе празници, који за њену породицу није баш срећно време, она је рекла да, ако би сада требало да одржи здравицу, онда би свакако рекла да подиже чашу за «часне људе који своје обавезе и дужности испуњавају до краја».

«У име Виталија вам се захваљујем», рекла је она.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић такође се обратио окупљенима, рекавши да је Чуркин био симбол српско-руског пријатељства да му због заступања и интереса српског народа дугујемо вечну захвалност.

 

Танјуг/Прес служба председника Србије

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;