Европска комисија би могла данас да покрене процес одузимања Пољској права гласа у ЕУ, јавља «Ројтерс» позивајући се на неименованог ЕУ званичника. Истиче се да би Варшава могла, уз то, да изгуби милијарде евра помоћи коју прима из фондова Уније.

Британска агенција наводи да ова најава стиже у тренутку када кулминирају вишемесечне напетости између Брисела и Варшаве.

Ројтерс наводи да би се овде радило о потезу без преседана, у којем би Европска комисија могла да се позове на Члан 7 Лисабонског споразума ЕУ како би казнила Варшаву због кршења правила Уније која се тичу људских права и демократских вредности.

«Уколико пољска влада не одложи ове реформе судства, нећемо имати другог избора осим да покренемо Члан 7», рекао је званичник ЕУ уочи данашњег састанка Европске комисије, на којем ће једна од тема бити реформе у Пољској.

Наводи се да је новоизабрани премијер Матеуш Моравијецки изјавио прошле недеље у Бриселу да је «одлука већ донета», као и да је заменик председника Европске комисије Франс Тимерманс упозорио у јулу Пољску да је «опасно близу» томе да се суочи са санкцијама.

Ројтерс наводи да би таква казна Варшави ипак могла да буде блокирана, пошто ће се Мађарска, најближи савезник Пољске у ЕУ, вероватно снажно томе успротивити.

Наводи се да би, ако се ипак све владе ЕУ буду усагласиле, Пољској могло да буде суспендовано права гласа у ЕУ, а уз то би могла да изгуби милијарде евра помоћи из Уније.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;