Регионални избори у Каталонији: ниједна странка нема апсолутну већину

У Каталонији ће данас бити одржани ванредни регионални избори, за које се многи надају да ће решити једну од најгорих криза протеклих деценија у Шпанији, која је избила након што је та покрајина прогласила независност, што је довело до тога да Мадрид смени локално руководство и закаже изборе.

Анкете предвиђају да ни партије које се залажу за независност, нити оне које се залажу за јединство Шпаније, неће успети да обезбеде већину гласова.

Као највероватнији исход види се парламент у којем ниједна странка нема апсолутну већину и вишенедељна натезања око формирања нове регионалне владе, преноси Ројтерс.

Референдум о отцепљењу Каталоније од остатка Шпаније одржан је 1. октобра, уз противљење Мадрида.

Каталонски парламент изгласао је 30. октобра независност, након чега је шпански Сенат одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом.

Поред тога што је распустио владу Каталоније, Рахој је распустио и регионални парламент и заказао регионалне изборе за 21. децембар.

Од када је распуштена каталонска влада, Пуџдемон и четири бивша члана каталонске владе бораве у Белгији, а за свом петорицом издати налози за хапшење под оптужбом за побуну и злоупотребу фондова.

Шпанија је, касније, повукла међународни налог за њихово хапшење, али Пуџдемон је из Брисела водио кампању за регионалне изборе.

У руралној Каталонији, средишту сепаратиста, ватрогасац Жозеп Салес нада се да ће исход избора потврдити резултат нелегалног референдума о отцепљењу Каталоније од остатка Шпаније, који је одржан 1. октобра, и довести до формирања републике.

„Ако добијемо већину, нешто ће морати да буде учињено. Ако политичари то не ураде, народ ће се ујединити“, рекао је 45-огодишњи ватрогасац, који планира да гласа за смењеног председника каталонске владе и лидера покрета за отцепљење те шпанске покрајине Карлеса Пуџдемона.

http://www.rtv.rs/