Данска полиција је ухапсила 30-годишњег Сиријца, са пребивалиштем у Шведској, под сумњом да је планирао да учествује у прошлогодишњем неуспелом терористичком нападу у Копенхагену.

 

Након трочасовног саслушања иза затворених врата, полиција је саопштила да је тај 30-годишњи тражилац азила, коме није наведено име, осумњичен за планирање терористичког чина у новембру 2016. године, преноси АП.

Напад је осујећен када је немачка полиција ухапсила његовог саучесника Дијаба Хадигаха, на граничном прелазу са Данском и код њега пронашла 17.000 шибица, 17 батерија, петарде, два кухињска ножа и шест воки-токија.

Хадигах, такође из Сирије, осуђен је у Немачкој јула ове године на затворску казну у трајању од шест и по година.

Власти су дошле до закључка да су њих двојица планирали да убију или повреде особе на непознатој локацији у Копенхагену, а потом детонирају једну или више експлозивних направа.

АП наводи да је 30-годишњи неименовани Сиријац ухапшен у четвртак. Није јасно зашто је прошло толико времена између планирања напада и хапшења. Он ће бити у притвору барем до 15. јануара, док полиција врши истрагу.

Дански таблоид Екстра бладет тврди да је он познат шведској обавештајној служби као симпатизер Исламске државе.

Шведски лист Експресен пише да је он, такође, осумњичен да је учествовао у подметању пожара прошле године у шиитском молитвеном дому у Малмеу, у Шведској.

Тагови: ; ;