Сједињене Америчке Државе деле забринутост Европе да ће други крак гасовода «Турски ток» и гасовод «Северни ток 2» смањити европску енергетску безбедност и зацементирати зависност од руског гаса у наредним деценијама, каже заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји.

«Турски ток у комбинацији са «Северним током 2″ даће Гаспрому техничку могућност да оконча (или минимализује) транзит гаса кроз Украјину до 2019, кад истиче његов постојећи уговор о транзиту гаса са Украјином», рекао је Ји у данас објављеном интервјуу за грчку агенцију АНА-МПА са седиштем у Солуну.

Ји тврди да ће то нашкодити Украјини, «ускраћујући јој више од две милијарде транзитног прихода и важну везу са Западом», преноси АНА-МПА.

«То ће учинити без додавања било каквих нових извора гаса, при томе угрожавајући одрживост алтернативних рута за снадбевање», рекао је Ји.

Он је додао да САД верују да су гасни интерконектор између Бугарске и Грчке (ИГБ) и планирани терминал за природни течни гас у Александруполису (ЛНГ) кључни за напоре ЕУ да има што више извора енергије како би ојачала своју енергетску безбедност.

Према његовим речима, 11 европских земаља, укључујући неколико на Балкану, зависе од једног једног снабдевача — Русије «са најмање 75 одсто њиховог годишњег увоза гаса».

«Многе од ових земаља препознају да је њихова зависност претња националној безбедности и раде на томе да имају разноврсне врсте горива, изворе снадбевања и путеве испоруке», тврди Ји.

Поред, како је рекао, постојећег ЛНГ терминала у Ревитуси, планирани ЛНГ терминал у Алексадрополису ће обезбедити Грчкој додатну инфраструктуру за увоз ЛНГ и даље олакшати увоз гаса у јужну и централну Европу из било ког дела света.

«Кључни гасни интерконектори попут интерконектора Грчка-Бугарска (ИГБ) и интерконектора Бугарска-Србија (ИБС) би омогућили увоз гаса преко Ревитусе или Алексадруполиса да стигне до тржишта у јужној и централној Европи, оба обезбеђујући безбедност кроз различите изворе као и економску прилику за снадбеваче и потрошаче», рекао је Ји.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;