Многи Иранци се о заједничком изласку на демонстрације договарају преко апликације Телеграм, а чак 40 милиона Иранаца има ову апликацију на свом телефону.

Током Арапског пролећа 2011. године многи демонстранти комуницирали су преко друштвених мрежа, како би утврдили где ће бити следеће окупљање или сазнали каква је актуелна ситуација. И за људе који тренутно на улицама у Ирану протестују против владе друштвене мреже су веома важне.

Али најпопуларнији нису ни Твитер, ни Фејсбук, већ једна апликација о којој се на Западу мало зна — Телеграм, пише «Дојче веле».

Телеграм је апликација, која корисницима омогућава размену порука, а поред текстуалних порука са једном особом или групом, корисник Телеграма може да подели и фотографије и снимке. Такође, као и на Твитеру, може да прати разне јавне канале и тако се информише о најновијим вестима и дешавањима.

За коришћење Телеграма је потребна интернет-веза. Али и са веома малом брзином интернета могуће је разменити поруке или поставити снимке.

Те функције користе многи Иранци. Према подацима Агенције УН за телекомуникације (ИТУ), Телеграм тамо има 40 милиона корисника месечно. То је веома много за земљу са 80 милиона људи, у којој око 48 милиона има паметне телефоне.Влада одобрава

Апликација функционише и са слабим интернетом и погодна је за персијско писање с десна у лево. Што је још важније: Телеграм је дуго времена била једна од ретких друштвених апликација коју влада у Ирану није блокирала.

Апликација не припада ниједној великој америчкој компанији већ су је креирала браћа из Русије, Николај и Павел Дуров. С обзиром да је није направио «амерички непријатељ», користе је чак и људи из иранске владе.Како су протести утицали на Телеграм?

Толеранција власти у Техерану знатно је опала од како Телеграм последњих недеља појачано користе домонстранти како би организовали протесте или ширили информације које државна телевизија не објављује.

Министар за информациону и комуникациону технологију од Телеграма је затражио да уклони популарни информативни канал «AmadNjuz» зато што позива на насиље, као што је употреба Молотовљевих коктела. «Терористички канали» се не могу толерисати, поручио је министар, пише «DW«.

Последњег дана прошле године је влада у Техерану потпуно блокирала Телеграм. Али то не значи да људи више не могу да користе ту апликацију. Многи користе ВПН (виртуелна приватна мрежа) са којим могу да избегну регионалне блокаде појединих интернет-сервиса. То међутим много боље функционише са кућним рачунаром него са паметним телефоном. Откако је Телеграм блокиран има проблема и са постављањем и слањем видео-материјала.

Творци апликације на удару критика

Браћа Дуров су изашла у сусрет захтевима иранске владе и блокирали канал. Павел Дуров је тај корак објаснио указавши на услове коришћења Телеграма, према којима су позиви на насиље забрањени. Ипак због тога су многи корисници ужаснути и сумњају у независност апликације.

Још пре актуелних протеста, стручњаци за безбедност су критиковали Телеграм због недовољне заштите порука.

За разлику од Vocapa, Телеграм нема такозвану «end tu end»  енкрипцију, која штити приватност корисника.

Чак и за функцију «тајна размена порука» стручњаци кажу да је несигурна. То значи да слање садржаја у којима се критикује влада за милионе Иранаца није безбедно као што су мислили.

Амерички узбуњивач Едвард Сноуден иранским демонстрантима је зато препоручио да пређу на апликацију Сигнал. Њено кодирање је много боље од Телеграмовог. Али ни та апликација у Ирану не може да се користи без проблема. Сигнал иде преко неког од Гуглових сервиса, који у Ирану није у званичној понуди, због санкција против САД.

Тагови: ; ; ; ;