Страни медији настављају да се баве развојем догађаја који се одвијају око Специјалног суда на Косову. ЕУ Обсервер, независни медиј који покрива збивања унутар Европске уније, дао је простора изјави државама Квинте, која је објављена јуче као ултиматум против укидања Специјалног суда. Такође, помиње противљење  Хашима Тачија и Даута Харадинаја Специјалном суду, наводећи да ће се баш њих двојица суочити с оптужницом.

 

 

 

«Очекује се да се Даут Харадинај и Тачи, два бивша команданта ОВК суоче са случајевима у Судској специјализованој институцији на Косову,» пише ЕУ Обсервер, наводећи да противљењима против суда угрожавају европску будућност Косова, преноси портал Зери.

Даље се у тексту наводи да је ЕУ створила Специјални суд да се бави оптужбама против високих званичника ОВК који су били укључени у трговину органима српских заробљеника током рату на Косову 1998. и 1999.

ЕУ Обсервер је пренео изјаву  Рамуша Харадинаја, током јучерашње посете Ђаковици, где је он рекао да је био против суда док је био у опозицији, те да је и сада против.

«Његов брат, Даут Харадинај, посланик, отишао је још даље, када је прошле недеље рекао да ће прва хапшења Специјалног суда активирати бившу герилу ОВК-а,» пише ЕУ Обсервер.

Такође је поменут и  Хашим Тачи, у склопу овог напора и његове одлуке да опрости браћи Кићина и Рамадани.

 

 

Коссев

 

Тагови: ; ; ; ;