Иванцов: Поздрављамо став РС по питању војне неутралности

Дан Републике Српске је празник свих Срба, оцењује руски амбасадор у Босни и Херцеговини Петар Иванцов, који истиче да Српска и РУска блиско сарађују и да ће тако бити и надаље.

Иванцов: Поздрављамо став РС по питању војне неутралности

Иванцов у изјави за Спутњик на пријему поводом 9. јануара истиче да је то свакако велики празник за Српску али да има и шири регионални значај.

„Није случајно што су данас и председник Милорад Додик и представник Србије који се обратио на свечаној академији говорили о јединству Србије и Срба. Данас је празник српског народа“, примећује амбасадор.

За односе Русије и Српске каже да су веомба блиски и тесни, подсећајући да се редовно срећу председник Додик и председник РФ Владимир Путин.

„Имамо добре трговинско-економске, културне, спортске и друге везе. Веома је добро што се у последње време активно развијају везе Петербурга и Републике Српске. Заиста се ради јако много. Русија као један од гаранта Дејтонског мировног споразума подржава легитимна права Републике Српске што се тиче њених овлашћења у оквиру БиХ. Ми блиско сарађујемо и уверен сам да ће се та сарадња наставити и даље,“ каже Иванцов.

На питање могу ли се притисци које трпи Бањалука објаснити делом и тиме што је Српска прогласила војну неутралност, руски дипломата указује да БиХ није члан ниједне војно-политичке организације, али да постоји јак притисак да постане чланица Северноатлантске алијансе.

„То се засад није догодило и мислим да се ни не може догодити без сагласности свих народа у БиХ и без тога да на то не пристану оба ентитета. А Република Српска је заузела с тим у вези сасвим јасну позицију коју ми наравно поздрављамо“, поручио је Петар Иванцов.

Спутњик

Коментари: