Европска комисија је на свом првом овогодишњем састанку свих комесара разговарала о институционалним приоритетима ЕУ за 2018. годину, а приближавање Западног Балкана Европској унији наведено је као једна од тема.

«На свом првом састанку у 2018. години, европски комесари размотрили су институционалне приоритете за ову годину, годину у којој треба спроводити реформе Уније, економске и монетарне, осигурати границе ЕУ, поправити систем азила, вратити се шенгенском споразуму, комплетирати јединствено дигитално тржиште и приближити Западни Балкан ЕУ», наводи се у саопштењу издатом након састанка комесара ЕУ одржаног у седишту Европске комисије у Бриселу.

У саопштењу се наводи и да је од 89 «приоритетних досијеа», њих 29 већ завршено, а да ЕК жели да осигура да се и остали заврше пре краја маја 2019. године.

Планирано је да пун састав европских комесара у четвртак отпутује у Софију, где ће у петак са бугарским званичницима разговарати о приоритетима бугарског председавања Савету ЕУ.

Бугарска, која је 1. јануара 2018. године преузела ротирајуће шестомесечно председавање ЕУ, већ је најавила да ће интеграција Западног Балкана бити једно од њених приоритета.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер каже да земље Западног Балкана заслужују европску перспективу, да она неће бити спроведена у дело за време његовог мандата на челу Европске комисије, али да морају поставити темеље за то.

«Земље Западног Балкана заслужују перспективу приступа ЕУ. Она неће бити спроведена у дело за време мог мандата на челу Европске комисије, али морамо поставити темеље за то, а те земље морају да се подухвате неопходних реформи да би до приступа ускоро могло и да дође», изјавио је Јункер у интервјуу за Дојче веле.

Јункер је похвалио Бугарску што је приближавање Западног Балкана ЕУ навела као једну од најважнијих тема свог председавања Савету ЕУ.

«Бугарској влади имамо да захвалимо за важне кораке који су већ учињени: самит о Западном Балкану који се одржава 17. маја биће важан корак. Бугарска је просто предодређена да гради мостове међу земљама Западног Балкана, јер познаје тај регион, културу и језик, а и сама је успешно прошла кроз процес проширења ЕУ», закључио је Јункер.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;