Да „проруска мека сила“ делује у Црној Гори преко „проруског портала ИН4С“ сигурни су амерички сенатори из редова Демократа, иако у паушалном извештају који ће представити Сенату, поред осталих нетачних података, наводе чак и погрешно име нашег портала.

Наиме, у извештају о утицају Русије на европске земље који су за Сенат САД припремиле Демократе наводи се да је „пропаганда против НАТО у Црној Гори ишла преко Спутњика и проруског портала инф4.нет, а Русија је давала ресурсе невладином организацијама Не у рат, не у НАТО и Покрету за неутралност“.

Извештај, како преносе Вијести, упозорава на „меку моћ Русије у Црној Гори“ и истиче да држава „треба да остане на опрезу јер се притисак и утицај Москве може наставити и након пуноправног чланства у НАТО“.

Извештај је сензационалистички насловљен “Путинов асиметрични напад на демократију у Русији и Европи: Последице по националну безбедност САД”, а представио га је у име Демократа сенатор Бен Кардин.

Today I’m releasing a #RussiaReport documenting Vladimir Putin’s 20-year attack on democratic institutions in his own country and Europe. To protect against what the Kremlin did to the U.S. in 2016, we need to first understand Putin’s pattern. https://t.co/93mMMbGEgV

— Senator Ben Cardin (@SenatorCardin) January 10, 2018

„Извештај“ се не ослања на податке већ на субјективну оцену састављача, који изражавају мишљење да је „након чланства Црне Горе у НАТО мање вероватно да ће Русија према Црној Гори користити грубу и отворено насилну тактику“.

 

Милитантни тонови тзв. извештаја

Милитантан тон уперен против слободе медија посебно је видљив у деловима извештаја где се позива на јачање одбране против „меке моћи којом располаже Русија“.

 

“Али Москва би могла да настави да притиска и утиче на сличан начин као што је то виђено у Бугарској. Међународна заједница не сме спавати на ловорикама сада када је Црна Гора чланица НАТО-а, већ треба да активно помогне влади да ојача своју одбрану против ‘меке моћи’ којом располаже Русија”, цитат је из извештаја.

 

Све што није проамеричко – мора да да је малигно?!

Антируска хистерија јасно је видљива у деловима где се сваки неамерички курс тумачи не као опредељење народа или слично већ као „малигни утицај Русије у Црној Гори“.

 

„Малигни утицај Русије у Црној Гори присутан је већ дуже време, али је интензивиран 2016. са циљем да се спречи улазак у НАТО“, пише у извештају, а додаје се да је такав утицај укључивао пропаганду, финансирање НВО и политичких партија и да је кулминирао наводним покушајем Русије да збаци власт на парламентарним изборима 2016.

 

„План прост, али разарајући“

“И док је се Русија снажно противила жељи Црне Горе да се учлани у НАТО, није прибегавала конвенционалним војним тактикама које је користила у Украјини и Грузији, већ се ослањала на хибридну мешавину дезинфомисања и пријетње силом како би послала поруку да је интеграција са Западом неприхватљива. Претња силом дошла је у облику наводног покушаја пуча, који је припремљен негде средином 2016, када су се бивши официри руске обавештајне службе Едуард Шишмаков и Владимир Попов у Србији састали са антизападњачким српским националистом Александром Синђелићем, где су наводно дискутовали о плану да збаце црногорску власт на изборима у октобру”, наводи се у извештају.

Извештај се позива на сведочење извршног потпредседника Атлантског савета Дејмона Вилсона, а у њему се наводи да је план за државни удар “био прост и да би, у случају да је успео, био разарајући”.

 

“Прво је проруски Демократски фронт (ДФ) направио окупљање испред црногорског парламента током изборног дана, онда би група у полицијским униформама са плавим тракама на раменима, како би се разликовали од правих полицајаца, отворила ватру на масу, ушла у парламент и заробила или убила премијера Мила Ђукановића”, наводи се у извештају.

 

Додаје се да је Русија желела да дестабилизује Црну Гору „на исти начин као што је то учинила у Украјини и Грузији“, како би је приказала неспособном да се интегрише са западним демократијама.

“Овај покушај пуча није био једнократни догађај, већ кулминација непрекидне пропаганде и кампање мешања да би грађани Црне Горе убедили да се успротиве чланству у НАТО”, наводи се у документу, без навода конкретних података испитивања јавног мњења, које великом већином не подржава прикључење Црне Горе НАТО пакту.

 

Рекао им Еди да је Железњак финансирао ИН4С

 

Извештај, између осталог, даје лажне наводе да је Сергеј Железњак, бивши потпредседник Руске думе „отпутовао у Црну Гору да ради са члановима ДФ-а“. Антируске санкције које је увеле црногорска власт које између осталог подразумевају и забрану уласка Сергеју Жељезнаку у Црну Гору, није онемогућило, по проценама америчких сенатора, овом руском функционеру да постане најутицајнији руски фактор у Црној Гори, без обзира на то што никада није крочио на њено тло!

„Приликом једне такве посете, Железњак је покушао да унапреди идеју неутралности Црне Горе, називајући их ‘Балканском Швајцарском’ и охрабрио активисте ДФ-а да то користе као средство за одбијање чланства у НАТО“, каже се у тексту.

 

У наредном пасусу говори се о наводним средствима које је Русија усмјерила у пропаганду против НАТО.

„Пропаганда и слободно текла преко Спутника и проруског веб-портала инф4.нет и ресурса које је Русија усмерила на невладине организације НЕ рат, НЕ у НАТО и Покрет за неутралност Црне Горе, како би се потиснула подршка НАТО у Црној Гори“, каже извештај.

Документ се осврће и на грађанске протесте у организацији ДФ-а, називајући их насилним.

„ДФ је био веома активан током дебате о НАТО, што је понекад резултирало насиљем. На пример, активисти ДФ стајали су иза демонстрација у октобру 2015, што је довело до сукоба са полицијом“, наводи се у документу.

Русија реаговала: Параноидни страх САД-а не погодује развоју билатерале

Званична Русија реаговала је на објаву овог документа, казавши да је реч о „параноидном страху САД“ од наводног руског мешања у изборни процес.

 

Како је рекао секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков, овај амерички параноидни страх не ствара повољне услове за билатералне односе, као и за саме САД, док је наводе документа назвао неоснованим.

„Такав параноидни страх наудиће не само билатералним односима Русије и САД, већ је он штетан и за саме САД, јер, наравно, када нешто постане опсесија, она не ствара повољне услове за нормалан друштвени развој и живот“, казао је Песков.

 

 

ин4с

Тагови: ; ;