Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија мудром и уравнотеженом политиком промовисала виталне националне интересе, пре свега заштиту територијалног интегритета и суверенитета, уз интензивне активности на плану пуне интеграције у ЕУ.
Министар Дачић је ово изјавио на новогодишњем пријему који је приређен за шефове дипломатских мисија и међународних организација, директоре и главне и одговорне уреднике медија.
Када је у питању спољна политика Србије током 2017. можемо бити задовољни постигнутим резултатима. Мудром и уравнотеженом политиком промовисали смо виталне националне интересе, пре свега заштиту територијалног интегритета и суверенитета, истовремено настављајући са интензивним активностима на плану реализације кључног спољнополитичког приоритета Републике Србије, односно пуне интеграције у ЕУ.Настојали смо да одржимо и продубимо односе са свим нашим партнерима и пријатељима, али и са онима са којима не делимо увек иста мишљења, као и да одговоримо бројним изазовима са којима смо се суочавали.

Отворен и садржајан дијалог и партнерски однос за нас је био и биће основно средство и једини пут за решавање свих отворених питања. У том смислу, током 2017. године не само да је очуван висок ниво политичког дијалога са суседним државама односно државама из региона Југоисточне Европе, већ су са некима од њих односи подигнути на највиши ниво у савременом периоду.

Србија је у 2017. години отворила шест преговарачких поглавља. Од почетка преговарачког процеса укупно је отворено 12 поглавља, с тим да су два поглавља привремено и затворена. Ово је свакако успех, међутим, број отворених поглавља би требало више да одговора нашим напорима и резултатима које смо постигли у преговарачком процесу.

Надам се да ће током бугарског председавања број отворених поглавља бити знатно већи и да ће се тиме, на прави начин, одати признање Србији и валоризовати напредак који чинимо на нашем европском путу.

У говору о стању Уније, председник Европске комисије Жан Клод Јункер издвојио је Србију и Црну Гору као лидере европских интеграција, истакавши да ће радити на стратегији за њихово успешно приступање до 2025. године, чиме је по први пут јасније дефинисан временски оквир чланства Србије у ЕУ. Ово је веома добра порука за Србију која може позитивно да утиче не само на нашу земљу, већ и на европски пут остатка региона.

Амбасадор Русије Александар Чепурин /фото Лола Ђорђевић
Чврсто опредељење за развој укупних односа са Русијом, поткрепљено је редовним сусретима високих званичника и садржајним разговорима које две стране имају, што је и показала недавна посета делегације Републике Србије Москви, са председником Александром Вучићем на челу.
У 2018. навршава се 180 година од успостављања дипломатских односа, што ћемо обележити посетом МИП Сергеја Лаврова и заједничким активностима у Београду и Москви.
Свеобухватно стратешко партнерство са Кином додатно је унапређено у 2017. и настављен је узлазни тренд односа. Поносни смо што је Србија међу 29 земаља које су на највишем нивоу учествовале на првом међународном форуму „Пут и појас“ у Пекингу у мају 2017, на коме је нашу делегацију предводио председник Александар Вучић, а Србија је и у 2017. наставила са веома активном улогом у свим доменима сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе. 
Радује нас и што су односи са неким значајним азијским партнерима значајно унапређени последњих година, те ћемо тако после 31 годину у посети Београду 15-16. јануара имати премијера Јапана Шинзо Абеа.
У склопу настојања за очување националних интереса Србије на КиМ, настављени су свеобухватни напори у различитим мултилатералним форумима да се свим расположивим дипломатским средствима заштити наш територијални интегритет и суверенитет, као и да се осујете покушаји остваривања чланства „Косова“ у различитим међународним организацијама.

На том плану позитивне резултате остварили смо у Интерполу, Светској царинској организацији, Унеску.

Кинески амбасадор Ли Манчанг /Фото Лола Ђорђевић
На том плану имали смо снажну и несебичну подршку наших пријатеља широм света, на чему се и овом приликом искрено захваљујем.

Међу њима је било и земаља које су у ранијем периоду признале једнострано проглашену независност „Косова“ од које су неке у међувремену такве одлуке ревидирале, попут Суринама и Гвинеје Бисао, док друге такву могућност разматрају. 

Поново наглашавам да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином под окриљем ЕУ, те да очекујемо да и Приштина поштује и испуњава преузете обавезе, истакао је Дачић.

Тагови: ; ; ;