Убиство српског политичара Оливера Ивановића на Косову и Метохији представља крваву провокацију чији је циљ дестабилизација ситуације у региону, изјавио је члан Одбора за међународне односе Државне думе Русије Сергеј Железњак (из партије Јединствена Русија).

„Убиство српског политичара Оливера Ивановића на Косову је крвава провокација, чији је циљ дестабилизација ситуације у покрајини, Србији и Балкану уопште… (Оно) има за циљ неуспех унутрашњег дијалога којим треба да се постигне консензус унутар друштва. Крваво наручено политичко убиство представља атентат на читав српски народ“, наводи се у саопштењу Железњака.

Посланик је позвао да се пронађу и казне починиоци и налогодавци овог злочина и изразио саучешће породици и пријатељима Оливера Ивановића.

„Очигледно је да су то извршиле снаге које желе да разруше ионако усијану ситуацију на Косову и око њега и дестабилизују Србију и Балкан… Ми ћемо тражити поштовање права косовских Срба и братског народа Србије. Повлађивање америчких и европских политичара екстремистима на Косову представља неодговорну и криминалну политику која води ка људским жртвама, геноцидним претњама и новим оружаним сукобима на Балкану“, нагласио је он.

Бивши заменик министра за Косово и Метохију у српској влади и један од лидера косовских Срба, Оливер Ивановић, убијен је у уторак ујутру у атентату у Косовској Митровици. Истог дана делегација Београда напустила предстојећу рунду дијалога са косовским Албанцима у Бриселу због убиства.

Спутњик

Тагови: ; ;