У Српском народном већу у Загребу је одржана комеморација убијеном лидеру Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда Оливеру Ивановићу, на којој је речено да је он био један од најистакнутијих политичара међу Србима на подручју бивше Југославије, саопштено је из СНВ.

 

Председник СНВ-а Милорад Пуповац нагласио је да је Оливер Ивановић био истрајан у свом политичком послању и да није одустајао од оног чему је посветио 20 година свог живота.

На просторима бивше Југославије било је мало оних који су попут њега могли доћи свугде и разговарати са свима, рекао је Пуповац, који је Ивановића оценио као говорника без страха, свесног да би могао доживети негативне последице због изношења ставова и истине.

«Не знамо какви ће бити односи између Албанаца и Срба на Косову након Оливеровог убиства, али знамо да ће Срби имати мање самопоуздања, а управо је губитак самопоуздања главни проблем с којим се срећу», закључио је Пуповац.

Бивша министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић рекла је да у Југоисточној Европи нема много политичара Ивановићевог формата и зато је «његов насилни одлазак нанео је штету праведној људској ствари у овом делу Европе».

«Ивановић је показао да су поделе на Албанце, Србе и Хрвате од секундарног значаја, док је од прворазредног значаја подела на две групе — пристојне, храбре и истинољубиве с једне и кабадахије и криминалце с друге стране», констатовала ја Пусић.

На комеморацији су били амбасадорка Србије Мира Николић, посланици у Сабору Драгана Јецков и Борис Милошевић, представници Срба у државним институцијама и министарствима, представници локалне самоуправе, као и други чланови српске заједнице.

Тагови: ; ;