Специјалци из појске Агенција унутрашње безбедности ухапсили су данас у Шлезији на југозападу Пољске лидера националистичке патриотске организације «Понос и модерност» и још двојицу чланова због неонацистичких изгреда када су у шуми прослављали рођендан Адолфа Хитлера, обучени у фашистичке униформе, дижући руке у фашистички поздрав и узвикујући «Зиг хајл!».

Истрага против те организација радикалних националиста покренута је прошле седмице, пошто је приватна пољска телевизија ТВН24 у суботу приказала тајно снимљену репортажу о тој прослави.

У кући једног од ухапшених је током претреса нађено оружје, код друге двојице муниција, а код свих пропагандни неонацистички материјали и фашистички симболи. Заплењени су им и компјутери и мобилни телефони, јавља данас агенција пољских електронских медија ИАР.

По наређењу министра правде, генералног тужиоца Збигњева Жобра, тужилаштво проучава снимке и прикупљени материјал да би утврдило да ли може да забрани рад организације «Понос и модерност», на основу Закона о забрани пропагирања тоталитарних идеологија — фашизма и комунизма.

«Следећи корак је да обавестимо суд у Гливицама који је регистровао удружење да оно крши закон. Не пристајемо да у нашем срезу и у нашем граду неко пропагира фашизам», казао је данас телевизији Полсат представник локалних власти Михал Лорек.

Од «Поноса и модерности» која, као и низ мањих организација, учествује у «патриотским маршевима» националиста и највећем на национални празник 11. новембра, дистанцирала се главна организација пољских радикалних националиста «Народно радикални блок», јер су се после емисије о слављењу Хитлера чули позиви да се забрани и та наследница истоимене фашистичке организације из предратне Пољске.

«Пропагирање фашизма и других тоталитарних идеологија не само да је кршење пољских закона, већ је и гажење сећања на наше претке и њихову јуначку борбу за слободну Пољску, у којој нема мржње», упозорио је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

 

Бета/Новости

Тагови: ; ; ;