Запрепашћен сам хрватским лицимерјем и безобразлуком. Пошто су ту дипломатску ноту послали телефаксом, ја ћу им препорученом поштом послати имена и презимена 20.000 деце убијене у Јасеновцу и другим концентрационим логорима у Хрватској. Барем би требало да ћуте из почасти и сећања на те жртве.

фото: Танјуг

Овако је министар спољних послова Ивица Дачић одговорио на протестну ноту коју је Хрватска упутила Србији због његових изјава на изложби о Јасеновцу у УН у Њујорку:

— Какве сам ја то изнео лажне чињенице и податке? Рекао сам да је то једини логор у Европи који није био под Хитлеровом Немачком, него под усташама и да су тамо људи убијани на најсвирепији начин. Немци су у својим концентрационим логорима убијали у гасним коморама, док је у Јасеновцу постојало такмичење чувара ко ће колико Срба, Јевреја и Рома заклати србосјеком.

Дачић је навео да је изложбу у УН требало да организује Хрватска, а не Србија:

— Премијера Хрватске Андреја Пленковића поменуо сам зато што је обишао Јад Вашем у Јерусалиму и рекао да је запрепашћен ужасима Холокауста и том приликом споменуо само Јевреје. Али, у Јасеновцу су поред Јевреја пре свега страдали Срби, зато што су били Срби, зато што је званична политика усташког режима била: трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати, и то је радио и говорио Миле Будак. Колико градова данас у Хрватској има улицу која се по њему зове?

Дачић је додао да је немогуће да испред Маутхаузена или Дахауа стоји «Хајл Хитлер» или «Зиг хајл», као што је испред логора у Јасеновцу стајала табла са натписом «За дом спремни».

— Изложба о Јасеновцу није уперена против Хрватске, већ против злочинаца и оних који их правдају и умањују злочине. Не могу да верујем да се неко још због тога љути и да ми треба да се извињавамо што смо организовали изложбу о томе како су нас клали и убијали.

Српски министар спољних послова је додао да је спреман да поднесе све консеквенце, ако ово подразумева нарушавање односа Србије и Хрватске, али да сматра да је историјски важно за српски народ да се истина о Јасеновцу чула у УН.

— Нисам говорио о актуелној Хрватској, већ о НДХ. Не знам зашто су се они препознали? — закључио је Дачић.

У дипломатској ноти упућеној Амбасади Србије у Загребу Министарство спољних и европских послова Хрватске наводи: «Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе, а неистините и увредљиве изјаве упућене Хрватској доводе у сумњу њену искреност о жељи за помирењем и изградњом добросуседских односа».

ВУЧИЋ: КАО ДА СЕ НЕМЦИ ЖАЛЕ НА ЈЕВРЕЈЕ
Председник Србије Александар Вучић оценио је у недељу да је протестна нота коју је Хрватска упутила Србији због изјава министра Ивице Дачића идентична оној коју би Немачка упутила Јеврејима због обележавања Дана Холокауста.

Он је у изјави из Истанбула за ТВ Пинк рекао да још можда може да разуме што Србија и Хрватска не могу да се усагласе око дешавања од пре 27 година, али да не разуме како није могуће постићи сагласност око онога што се догађало пре 72-73 године, током Другог светског рата. Према његовим речима, у реду је опростити, али не и заборавити злочине, јер је то начин да се они никада не десе другим народима.

Хрватска упутила ноту Србији због Дачићевих изјава о Јасеновцу

Аутор: С. Ј. М.
Извор: Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;