Јутрос смо Министартсву јавне управе предали потребну документацију за оснивање политичке партије која се зове Права Црна Гора. У то име желим свом тиму и колегама, а овде је само један њихов део, да честитам на огромном послу у претходних неколико месеци: семе је посијано, време је за Праву Црну Гору!

 

Права Црна Гора ће бити много више од партије, ја сам најдубље убеђен, знам, ово што смо започели је важан друштвени пројекат и процес, ово је пионирски подухват транзиције једне велике, вековне идеје на нову генерацију политичара. Дошло је време да нова, чиста, стручна и неистрошена лица преузму бакљу и наставе политичку лозу Петровића и Марка Миљанова. Дошло је време за модерни патриотизам и цивилизовано родољубље. Дух предака за 21. век.

Зваћемо се Права Црна Гора јер не пристајемо на овакву Црну Гору каква је данас, доминантно лажну и фалсификовану. Не пристајемо на криминализовану Црну Гору несмењиве власти. Не пристајемо на земљу огромне незапослености. Не пристајемо на државу у којој се силује већински идентитет и раздваја један исти, православни народ. Не пристајемо на Црну Гору у којој се плански уништава језик. Не пристајемо на Црну Гору у којој се сиситемстски цепа канонска црква. Не пристајемо на анти-српску и анти-руску Црну Гору. Не пристајемо на земљу у којој се мањине осећају запостављене и маргинализоване. То није демократија, то није Права Црна Гора.

 

Црна Гора мора да се врати себи. Да поново постане Права Црна Гора. Пристојна, поносна и храбра, окренута правим вредностима и вековним правим пријатељима, и у ова модерна времена. Морамо се окренути стварању нових радних места. Бољој здравственој заштити и бољем образовању. Морамо личним примером показати да желимо искрено да се боримо против корупције и криминала. Ниједна странка у том послу не може успети без подршке грађана. Праву Црну Гору можемо направити само скупа. Ово је заједнички посао.
Напред не можемо са политичарима који су на власти 30 година, који деле Црну Гору. Младим и новим људима је доста вечитих политичара, како у власти, тако у опозицији. Доста нам је искључивости професионалних политичара. Време је за нова лица, нову енергију, нове политичаре, нове људе, али са ставом! Права Црна Гора окупиће ону Црну Гору која се не стиди да — осим економских питања — каже којим језиком говори, шта мисли о НАТО савезу, шта мисли о Митрополији црногорско-приморској, и тако редом, на сваку тему од националног значаја: од економије, преко спољне политике, до идентитета.

 

На унутрашњем плану залагаћемо се за демократизацију и де-криминализацију. На спољном плану за пријатељске односе са свима, али братске са Србијом и Русијом, што нам налажу национални интреси и вековна традиција. У економији ћемо се борити за окретање домаћим факторима развоја и за поштен и фер однос према свим инвестицијама, и са Истока, и са Запада. Снажно ћемо показати да је неопходно борити се и за економски просперитет, али, истовремено, и за очување традиције и духовности. Пред нама је велика борба за одбрану и новчаника, и Његоша. Једно без другог – економски просперитет, без очувања бића овог народа – јесте стерилна и опасна политика. Борићемо се за здраву породицу и то ће бити једна од наших најважнијих политика. Права Црна Гора ствараће Црну Гору рада, знања и духовности.

У времену поларизованог света ово што ради црногорска власт је опасно свраставање на једну страну. Србија је, у три деценије, више пута окусила смењивост власти издижући се, данас, на ниво најважнијег регионалног играча. Русија се издигла на ниво једног од глобалних, свемоћних лидера. А Црна Гора? Од две националне историјске шансе – Београда и Москве — утемељене у културној, верској и традиционалној блискости, Подгорица је створила две националне трауме оличене у неповерењу и непријатељству. То није мудра и одговорна државна политика. Ми ћемо водити мудру, промишљену и одговорну политику. Анти-српска и анти-руска политика суштински су анти-црногорска политика.

Ми данас оснивамо партију која ће донети на само промене на државном нивоу, већ ће својим радом на локалу показати да локална политика може да буде другачија и боља. Нама ће једнако бити важна и Подгорица, и Бар, и Никшић, али и моји Кучи… Ми у Правој Црној Гори желимо да разговарамо са грађанима очи у очи, да станемо испред њих и кажемо: слушамо вас. Ваши проблем су и наши проблеми. Уверићете се у то у периоду пред нама. Дајемо реч.

Пред нама је огроман посао и срећни смо што је тако: спремни смо не само на велике речи, већ и на огроман рад, теренски, по целој земљи. Тако већ крајем ове недеље почињемо са Баром, па Никшић, па Херцег Нови, и тако редом, све до великог конгреса партије који ће бити одржан у марту. Циљ нам је да у наредном периоду створимо најорганизованију партију у Црној Гори. Циљ нам је још већи: створити најбоље контакте у региону, Еворопи, али и шире. Бићемо мост мира, градићемо

 

 

Тагови: ;