Плоча Хрватских одбрамбених снага (ХОС) с усташким поздравом “За дом спремни”, која је у септембру прошле године пресељена из Јасеновца на нову локацију недалеко од Новске налази се под 24-часовном заштитом хрватске полиције, наводе хрватски медији.

Загребачки «Јутарњи лист» наводи да су полицајци који је обезбеђују понекад у цивилу и користе аутомобил без видљивих полицијских ознака, а понекад су у службеном полицијском возилу и у униформи саобраћајне полиције.

Пошто се локација Баира, на коју је плоча премештена, налази уз пут који од Пакраца ка према Новској, саобраћајни полицајци који дежурају уз плочу каткад зауставе понеко возило које тим путем пролази и легитимишу возаче, наводи овај лист.

Подсећа се да је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић у спетембру, када је плоча након вишемесечних јавних притисака на Пленковићеву Владу премештена из Јасеновца на нову локацију, на новинарско питање значи ли то да поздрав »За дом спремни» може да се користи било где другде у Хрватској осим у Јасеновцу рекао:

«То не значи то», и додао да је »ово прва од две фазе»» и да следи свеобухватно решење овог питања и да је могуће да ће Влада сачекати препоруке Савета за суочавање са прошлошћу.

«Јутарњи» наводи да «Божиновић ни тада, а ни после није рекао да ће до изналажења »свеобухватног решења» плочу 24 сата чувати полиција».

Лист наводи да је «локација на коју је плоча ХОС премештена, међутим, вишеструко занимљива».

«Само двадесетак метара од тог места је костурница и рушевине споменика подигнутог у знак сећања на 650 палих партизана и цивилних жртава фашистичког терора убијених у завршним операцијама ослобађања Пакраца, Новске и Славонског тругла у пролеће 1945», пише у тексту «Јутарњег».

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;