Конгрес националног дијалога Сирије, који се одржава у Сочију, има за циљ да коначно регулише дугогодишњи конфликт у овој земљи. На њему учествују представници различитих етничких, религијских и политичких групација, који кроз дијалог треба да дефинишу будуће уређење Сирије.
Русија је уложила како војне, тако и дипломатске напоре, како би помогла сиријском народу да сачува интегритет и суверенитет земље, а такође да се избори са тероризмом. У сарадњи са Ираном и Турском вођени су успешни преговори у Астани, а конгрес у Сочију треба да финализује досадашње напоре да се успостави мир. Поред представника владајуће партије Баас, конгресу присуствује и опозиција као и представници грађанских удружења. На конгрес су позвани и представници земаља сталних чланица СБ УН и земаља Блиског Истока.
На Конгресу би требала да буде установљена Уставна комисија, чији даљи рад треба да доведе дефинисања највишег правног акта Сирије. Очекује се да ће у току ове године бити постигнут мир у Сирији, што значи да ће се завршити војне акције и да ће бити покренути политички процеси с циљем реинтеграције сиријског друштва, који ће дефинисати будућност Сирије. Војна дејства у Сирији и даље трају, али ситуација иде у позитивном правцу.
У провинцији Идлиб САА и Руске оружане снаге спроводе акције, како би се успоставила потпуна контрола над овом територијом, где су терористи имали упориште. С друге стране Турска војска спроводи антитерористичке акције на северу Сирије у Африну, где сиријски Курди по утицајем САД желе да задрже позиције. САД је успоставила војне базе у овом делу земље, али САД се налазе нелегално на територији Сирије, без одобрења сиријских власти.
Војна дејства се спроводе и на још пар локација, али је њихов обим мали. Заправо, тренутне војне акције су финализација до потпуног ослобођења Сирије.
Конгрес у Сочију протиче без америчких званичника, који де-факто на желе да признају пораз своје политике. Уместо тога, они покушавају да преотму руску победу и представе је као своју. Изостанак америчке дипломатије је можда и олакшавајућа околност, ако се узме у обзир њихова свеобухватна улога у сиријском конфликту, од подршке терористичким групацијама, до коришћења курдског фактора зарад остваривања својих циљева. С обзиром на то да запад ни у дипломатском смислу није имао позитивнују улогу, остаје могућност да ће УН прихватити платформу коју је Русија иницирала. У прилог томе иде и присуство представника УН на конгресу у Сочију.
Регулисање сиријског конфликта није значајно само за Блиски Исток, већ ће имати много шири утицај. На крају и неочекивана турска улога у завршници, говори да су се многе ствари промениле.
Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Тагови: ; ; ; ;