Председник Русије Владимир Путин до сада је доделио «Орден пријатељства» неколицини грађана Србије, а међу њима шефу дипломатије Ивици Дачићу, министру за иновације Ненаду Поповићу, редитељу Емиру Кустурици и бившем председнику Србије Томиславу Николићу.

«Орденом пријатељства» је последњи одликован министар иностраних послова Ивица Дачић, а први Србин који је добио овај орден је Ненад Поповић, садашњи министар за иновације.
Поповића је руски председник одликовао 2010. године, а ово високо руско државно одликовање му је уручио тадашњи амбасадор Русије, Александар Конузин.

Након Поповића, «Орден пријатељства» је добио и српски режисер, Емир Кустурица, кога је руски председник одликовао 2016. године, а бивши председник Србије Томислав Николић је одликован овим орденом 2017.

У руској традицији ордење има велики значај, а «Орден пријатељства» се додељује грађанима Русије, као и грађанима страних држава због посебних заслуга у јачању мира, пријатељства, сарадње, међусобног разумевања међу народима и за зближавање и узајамно богаћење култура.

Израђен је од сребра са позлатом у форми петокраке звезде, у чијем центру се налази слика глобуса, а на позадини ордена се налази угравирани натпис: «Мир и пријатељство».

Танјуг

Тагови: ; ; ;