У Осојану код Истока протекле ноћи опљачкане су две продавнице, једна кафана и украден ауомобил. Власници опљачканих објеката и украденог аутомобила су Срби повратници, пренео је «Радио Гораждевац».

Марко Ђурић: Напад на имовину Срба демонстрација силе.

Милисаву Дашићу је украден аутомобил марке «фолксваген», обијен је локални ресторан Радомира Репановића, из којег су однети сва бела техника и уређаји, као и две продавнице власника Вука Ђурића односно Љубисава Поповића.

Власници покрадених објеката, кажу да је ово пљачка и удар на оне који покушавају нешто да раде и стварају у својој заједници а да је овим за њих угашена и последња нада, јер више неће моћи да наставе да раде.

Ноћашње провале и крађе су пријављене косовској полицији.

Директора Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије је осудио синоћни напад на српску имовину у селу Осојане, где су у само једној ноћи обијена три локала и украден један аутомобил, истичућу да је то очита демонстрација силе која за циљ има да се повратници у Метохији застраше и поново приморају да напусте своја огњишта, преноси Танјуг.

«Стиче се утисак да је овај озбиљни инцидент осмишљен како би додатно отежао опстанак Срба у Метохији, и свакако још једном потврђује колико је неопходно укључивање већег броја Срба у полицијске снаге у општинама у којима наш народ живи у енклавама, те да је у међувремену неопходно обновити ефикаснији међународни безбедносни надзор у тим срединама», навео је Ђурић у саопштењу.

Ова похара, нагласио је Ђурић, уследила је само неколико дана пошто је уведена нова аутобуска линија на релацији Осојане-Косовска Митровица, којом су наши сународници добили симболично охрабрење за останак и опстанак у Метохији.

«Србија ће већ током предстојеће недеље наћи начина да обештети оне који су оштећени у овом дрском нападу, чиме ћемо свима онима који желе да Срба у Метохији више нема, поручити да не могу да нас сломе и да никада нећемо одустати», истакао је директора Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

Јевтић: Пљачкање и напади на повратнике морају престати

Крајње је време да се стане на пут онима који од почетка године тероришу повратнике у општини Исток. Позивам Полицију Косова да заштити Србе у повратничким срединама у Истоку. Пљачке и напади на повратнике морају престати одмах», рекао је потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић након последњег инцидента у Осојану.

Јевтић, који се налази у службеној посети САД, истиче да је очигледно дошао моменат када реакција и одговор инситуција на Косову када је о овим инцидентима реч, мора бити одлучан и снажан. Он истиче да ће свака штета бити надокнађена из буџета Владе Косова, и да материјална штета увек може бити санирана али страх је оно што га забрињава, наводи се у саопштењу.

«Ових дана у Ваштингтону разговарам и разговараћу са представницима Стејт Департмента, Сената и Конгреса. Током самог Молитвеног доручка, на маргинама овог догађаја, разогвараћу са више званичника. Свима ћу пренети до детаља са којим и каквим проблемима се на Косову данас суочавамо. Посебно ћу говорити о последњим инцидентима у повратничким срединама и од својих саговорника затражити подршку и помоћ у решавању проблема», казао је Јевтић.

Последњи извештај генералног секретара УН указује на све оно на шта ми већ месецима уназад говоримо. Те ствари се морају озбиљно узети у обзир и реакција међународне заједнице мора бити другачија и озбиљнија, рекао је Јевтић.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;