Министар одбране Русије Сергеј Шојгу, који се 1. фебруара састао са прослављеним српским режисером Емиром Кустурицом у Москви, интересовао се и за унапређење безбедности режисера, објавио је портал Говори Србија позивајући се на дипломатске изворе.

 

 

«Емир Кустурица је изузетно популаран у Русији, стари је пријатељ председника Русије Владимира Путина, али и Шојгуа и стога не чуди да је руски министар одбране показао интересовање и пажњу за унапређење безбедности славног редитеља ма гдје се он налазио. Таква брига и пажња поклања се само правим искреним пријатељима Русије, а Кустурица то јесте», наводи исти извор.

Кустурица се 1. фебруара састао са Шојгуом, који га је позвао да учествује у стваралачком пројекту «Сусрет с правим људима».

Руски министар одбране захвалио је српском режисеру за посету и истакао да га за Кустурицу везује дугогодишње пријатељство, те да би желио са њим да сними и серију разговора.

«Дефинитивно бих желео да се сними тај серијал, али не да он /Кустурица/ буде у улози сниматеља или режисера, него саговорника. Да разговарамо о животу, да причамо о томе шта је то, уствари, уметност», рекао је Шојгу.

Говорећи о пројекту «Сусрет са правим људима», Шојгу је појаснио ко су обично гости таквих сусрета.

«Ми овде традиционално организујемо сусрете са ‘правим’ људима — са онима с којима желимо да се видимо, са онима које сматрамо људима, са великим ‘Љ’. После сусрета са њима нешто остаје у срцу», рекао је Шојгу, преноси портал Звезда, који припада руском Министарству одбране.

«Сусрет са правим људима» одржава се у Националном центру за одбрану Руске федерације већ трећу годину. До сад су у том пројекту учествовали бројни руски уметници, попут глумца Сергеја Безрукова, певача Николаја Расторгујева, писца, ТВ водитеља и глумца Михаила Жванецког, глумца и режисера Олега Табакова, а Кустурица је први гост из иностранства.

Тагови: ;