Западни медији различито су реаговали на смрт руског пилота Романа Филипова. Неки су га назвали «новим херојем Русије», други су оптужили «руску пропаганду» за спекулације.

«Руски пилот чији су авион оборили џихадисти погинуо је херојски, убивши два непријатеља пре него што се разнео бомбом», пише британски лист Дејли Стар у материјалу који се зове «Руски пилот херој, узвикнуо «ово је за наше момке» и разнео се да ха ИГ не би заробио».

У наслову Дејли мејла Филипов је назван «новим херојем Русије», али се у тексту џихадисти с којима се борио руски пиот називани «побуњеници».

«Мајор Филипов, из Владивостока, је постхумно одликован највишом наградом Кремља — титулом хероја Русије», пишу новинари.

Агенција Би-Би-Си је све потпуно другачије претставила позивајућу се све време на руске медије.

«Руски медији су пилота који је убијен у Сирији представили као хероја, рекавши да је активирао бомбу да би избегао да буде заробљен од стране џихадиста», — изјавио је у материјалу.

Издање Њу Јуроуп је за све оптужило «руску пропаганду» јер «ствара легенду» о околностима смрти погинулог руског пилота.

Тагови: ; ; ; ; ;