Насиље косовских Албанаца не може се контролисати, а не постоји ни жеља од стране представника УН и ЕУ да контролишу стање на Косову и Меохији, рекао је у ексклузивном интервју за News Front — Србија генерал Радован Радиновић у одговору на питање о ситуацији у јужној српској покрајини после убиства Оливера Ивановића.

Упитан о могућности  увођења или српских или приштинских снага на север Космета, навео је да по до сада важећим договорима наоружане групације, нико осим полиције, не може доћи тамо.

«Али договори постоје да се крше», додао је генерал и подсетио на инцидент око воза.

«Практично је север ван правног система Косова, а практично је и ван правног система нашег. И у таквом стању може свашта очекивати».

Говорећи о могућности да Србија уведе неколико стотина припадника својих безбедносних снага која је предвиђена по Резолуцији 1244, навео је да до сада Београд ни једном није тражио да се та ставка испуни.

Упитан о успешности «пројекта Косово» рекао је да он «није успео».

«Америци није ни стало било да формира стабилну «косовску државу», њој је било до окупацији Косова», сматра генерал Радиновић.

На питање о распаду Југославије као о примеру за тренутна дешавања у свету, рекао је да је св то «исти модел, наравно са специфичностима који сваки део света има».

«Насиљно отимање делова територије, инсталирање криза, управљање тим кризама и то такво управљање да се та криза не може санирати унутрашњим снагама па се санира спољном интервенцијом», објаснио је ренерал а као примере навео је Либију, Сирију, Ирак, Афганистан, Украјину.

 

 

Тагови: ; ;