Више од пола године након ослобођења, ране битака у Мосулу и даље нису зарасле. Цели квартови леже у рушевинама са телима разбацаним на улицама, а локални становници кажу да још нису видели помоћ која им је обећана.

Некада други највећи град у Ираку, Мосул сада изгледа као бледа сенка онога што је некада био. Више од седам месеци након што је премијер Хајдер ел Абади ушао у Мосул да прогласи „потпуну победу“ над тамошњим терористима (ДАЕШ-ом), у великим деловима града још увек се не може видети ништа осим рушевина и лешева.

Тело девојчице у рушевинама је страшна слика која говори о трагедији и занемаривању ослобођеног Мосула. Њено тело које се распада лежи поред мноштва других. Тешко је рећи ко је та девојчица или колико дуго се она већ налази тамо, али њена фотографија је трагичан симбол цене коју је Мосул платио за ослобођење — али и колико још треба да се уради.

Шокантне слике снимљене видео-камером „Раптлија“ у Мосуловом старом градилишту причају причу о бројним цивилима убијеним било од стране ДАЕШ-а или бомби и граната коалиције под вођством САД током неколико месеци опсаде Мосула.

Спутњик

Тагови: ; ; ;