Више од две трећина Грка противи се коришћењу термина Македонија у новом имену бивше југословенске републике, показује најновија анкета коју је спровео Универзитет Македоније за Институт ЕЛИАМЕП (Хеленска фондација за европску и спољну политику).

Конкретно бројке показују да се 71,5 одсто испитаника противи коришћењу термина Македонија, 22,5 одсто се слаже, а шест одсто испитаника није желело да одговори.

Истовремено, 56 одсто испитаника сматра да се премијер Грчке Алексис Ципрас у решавању овог питања не носи са ситуацијом на исправан начин, а 26,5 одсто сматра да поступа исправно.

Што се тиче главног лидера грчке опозиције, председника Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса, 54 одсто испитаника сматра да има погрешан став према спору са именом, док је његов рад око 21,5 одсто испитаника оценило као позитиван.

Слична ситуација је и у случају министра спољних полсова Грчке, Никоса Коцијаса, где 47 одсто испитаника сматра да његове одлуке нису адекватне, а 26 одсто сматра да су исправне.

У Атини је јуче одржан масовни протест због потенцијалног компромиса Грчке са властима у Скопљу око званичног имена Македоније.

Према подацима агенције АНА, присуствовало је око 140.000 људи, а 283 аутобуса су стигла у Атину, довозећи људе широм Грчке на протест

Тагови: ; ; ; ;