У Њујорку ће сутра бити одржана седница Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће бити разматран најновији извештај генералног секретара УН Антониа Гутереса о раду УНМИК-а, а Београд ће представљати министар спољних послова Ивица Дачић.

Извештај покрива период од 16. октобра 2017. до 16. јануара 2018. године.
Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН, односно, изнеће нашу оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а, саопштило је Министарство спољних послова.

Гутерес је у редовном извештају Савету безбедности УН о Косову оштро критиковао власти у Приштини, наводећи да су «назадовали» процеси везани за почетак рада Специјалног суда за злочине ОВК и демаркацију са Црном Гором.

Као један од најважнијих догађаја у протекла три месеца, он је издвојио убиство Оливера Ивановића. Гутерес је указао и да се током 2017. године на Косово се вратило 498 особа, односно најмање од 2000. године.

У извештају је навео и да је у претходна три месеца на Косову видљиво назадовање у кључним областима, пре свега у непристрасној примени владавине права.

«Недавни покушаји одређених посланика да укину закон о Специјалном суду и подрију кредибилитет те институције је дубоко разочаравајући. Позивам политичке лидере на Косову да покажу пуну приврженост правди и владавини закона», навео је Гутерес у извештају, који је објављен на сајту СБ УН.

Он је додао да је «формирање Специјалног суда и Тужилаштва кључни корак којим Косово треба да покаже искрену жељу да подржава владавину права».

Као други кључни догађај у претходна три месеца, шеф УН навео је убиство једног од лидера Срба са севера Оливера Ивановића, наводећи да је ово убиство изазвало «шок и бес» на Косову и ширем региону.

«Брзо откривање одговорних и њихово привођење правди кључни су фактори за одржање моментума ка трајном миру. Поздрављам уздржаност политичких лидера после овог кукавичког злочина, као у одлучност Београда и Приштине да сарађују и спрече распиривање политичких тензија», навео је Гутерес.

Он је, такође, позвао лидере у Београду и Приштини да наставе ангажовање и у 2018. години у правцу пуне примене споразума постигнутих у дијалогу уз посредовање ЕУ.

Гутерес је упозорио, после дуго времена, на спорост процеса повратка прогнаних, наводећи да се током 2017. године на Косово вратило свега 498 особа — најмање од 2000. године, од када се о овом проблему извештавају амбасадори Савета безбедности.

Уз извештај генералног секретара УН приложени су анекси о раду Еулекса, али и Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва Косова у протеклом периоду.

У извештају Специјалног суда се каже да се наставља истрага о извештају Парламентарне скупштине Савета Европе под називом «Нехуман третман људи и нелегална трговина људским органима на Косову».

«Без обзира на покушаје укидања или мењања специјалног закона, канцеларија специјалног тужилаштва остаје фокусирана на испуњавању својих обавеза», наведено је у анексу.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;