Чувена реченица из култног партизанског филма Неретва: «Прозор неће пасти», примењена на прилике у Беранама могла би да гласи: «Беране није пало». Баш ову реченицу из Неретве на свом Фејсбук профилу у изборном дану написао је досадашњи председник беранског парламента Горан Киковић.

Беране у недељу вече није пало, а досадашња владајућа коалиција биће по свој прилици проширена и фракцијом Демократа, која је на изборима освојила 4 мандата. Грађани овог слободарског града показали су да нису на продају и да су у стању да се одупру великој сили криминалаца, професионалних накупаца гласова, министара и државних функционера које Мило Ђукановић последњих недеља упрегнуо у Беране.

Као што сам и предвидео у тексту од петка, из опозиционих редова владајућа коалиција 3драво Беране освојила је највише, укупно 14 мандата, а и Демократе су оствариле стабилан парламентарни статус. Једнино изненађење био је неуспех групе грађана «Ријеч», која је заједно са још 5 опозиционих листи просула укупно 1100 гласова. У апсолутним бројкама то су 2 одброничка мандата, од којих је један мандат директно отишао ДПС-у.

Моје процене изнете у тексту од петка, да ће ДПС-у због расутих опозиционих гласова бити довољно нешто више од 45% за већину у градском парламенту такође су се показале тачним. Освојили су равно 45% и за победу фалило им је неких 80 гласова, односно 0,5%. Уместо да ови избори буду опомена опозицији, да у датим околностима свако расипање гласова представља политичко самоубоиство, из фракције Демократа јуче је издато саопштење које садржи следећи став: «Кључ за успјех опозиције у Беранама лежи у самосталном наступу Демократа… Да је којим случајем у опозиција наступила јединствено, данас би у Беранама по свој прилици на власти била Демократска партија социјалиста.»

избори

За промоцију оваквих ставова који дубоко вређају елементарну логику и здрав разум, Демократе су потрошиле неколико хиљада евра, на име закупа ударних страница у дневним листовима Вијести и Дан. Модел који ДПС-у поклања 4,5% и омогућује победу са 45,5% представници фракције познате по црвеним краватама оценили су као «кључ успјеха». Ту није био крај и закупљени простор поред хваљења модела изборног наступа који ДПС-у поклања 5% гласова, Демократе су искористиле и за још апсурдније самохвалисање својим «растом од 150%» на изборима у Улцињу, растом који им је донио укупно веровали или не НУЛА од укупно 33 мандата у локалном парламенту. Teшко да у у политичкој историји постоји пример да се једна политичка групација хвалисала са ниједним освојеним мандатом. Али у Црној Гори, где се политичка не може схватити без познавања паранормалног и ово је могуће.

Политички аутизам фракције Демократа и њихово подсмевање здравом разуму, по много чему подсећа на јавне наступе ДПС-а, чијем тесном поразу у Беранама свакако ишле на руку бестидне изјаве министра финансија да ће грађани који зарађују половину потрошачке корпе лако поднети повећање ПДВ-а, премијера Марковића да се земља убрзано развија, натписа у режимским порталима да је овдашњи здравствени систем добар колико и амерички и тд. Врхунац ДПС-овог лудила био је концерт након њихове политичке промоције, када су на видео биму приказали анимацију са два непостојећа слова тзв. црногорског језика.

Поуке из још једног беранског пораза ДПС ће сигурно извући. Међутим, судећи по наступима Демократа са опозицијом ће ићи знатно теже. Добро је да се у јавности стидљиво наговештава да би опозиција могла да се договори око једног председничког кандидата. Пример Миодрага Лекића показао је да то може довести до одређеног синергетског ефекта, али неупоредиво би било важније договорити заједнички опозициони наступ у свим црногорским градовима у мају. Јединствена опозициона на локалним изборима неупоредиво је битнија од једног председничког кандидата, јер када се гласа за председничке кандидате не постоји феномен расутих гласова, као када се гласа за изборне листе. Илузорно је истицати да  би договор око заједничког изборног наступа у Подгорици и још 11 градова максимизирао и шансе јединственог опозиционог евентуалног каднидата на председничким изборима.

Нажалост оно што су саопштавају у плаћеним огласима из фракције Демократа не улива поверењ. Уколико се под хитно не поради на опозиционм јединственом наступу беранска победа би у ширем контексту могла да буде пирова.

Игор Дамјановић

Тагови: ;